Památky zavírají své brány. Kam letos zavítalo nejvíce návštěvníků?

Většina hradů a zámků na konci října zavírá své brány. Podle aktuálních čísel Národního památkového ústavu v letošní sezóně zavítalo na české památky celkem 3,4 milionu návštěvníků.

Karlštejn

Karlštejn
Zdroj: unsplash.com

  • Karlštejn
  • Zdroj: unsplash.com

Oproti minulému roku zaznamenaly státní památky 13% nárůst návštěvnosti. Čísla se ovšem stále zdaleka nerovnají těm před koronavirovou pandemií. Pokud srovnáme návštěvnost s rokem 2019 jedná se o 26% pokles. Jednou z hlavních příčin je úbytek zahraniční klientely, a to především Rusů a Asiatů. U méně známých památkových objektů byla ale návštěvnost optimální i přes mírný nárůst cen, což potvrzuje, že svá oblíbená místa Češi stále hojně navštěvují.

Nejnavštěvovanější byl letos zámek Lednice, kam zavítalo více jak 293 046 návštěvníků, následoval Český Krumlov a Hluboká nad Vltavou. V první desítce najdeme také Karlštejn, Květnou zahradu Kroměříž, Trosky, Konopiště, Bouzov, Valtice a Buchlovice.

Vzhledem ke zvyšujícím se cenám energií musely letos některé památky zavést určitá opatření. Spousta z nich omezila noční osvětlení či snížila teploty v kancelářských budovách. Odložily se také menší práce na obnovách objektů, jako nátěry oken či drobné úpravy střech.

Většina hradů a zámků se sice k 31. říjnu uzavře, přesto je v Česku řada památek, které chystají vánoční tematické prohlídky či kulturní akce.

Související

letohrádek Bellarie v Českém Krumlově
Domácí Foto

Krumlovský letohrádek Bellarie se znovu otevřel veřejnosti

50460800438_d4e61009b7_b
Zahraniční Zajímavosti

Španělsko navštívil rekordní počet turistů. Místním to vadí, ministr je nadšený

stárnutí
Domácí

Naděje na dožití v Česku roste

cestování
Světové dny

Den turismu