čtvrtek 19. září 2024

Ozbrojenci napadli řecký tanker u Jemenu

Ve středu došlo k dramatickému incidentu u pobřeží Jemenu, kdy ozbrojenci napadli řecký tanker Sounion. Podle britské vojenské námořní služby plavidlo, které je nyní nehybné, zasáhly tři střely.

tanker SOunion

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ve středu byl u jemenských břehů napaden tanker Sounion plující pod řeckou vlajkou. Ozbrojenci na dvou člunech zahájili palbu a zasáhli plavidlo třemi střelami, což znemožnilo jeho další manévrování. Posádka čítající 25 členů, včetně dvou Rusů a několika Filipínců, vyvázla bez zranění.

Incident se odehrál 142 kilometrů západně od jemenského přístavu Hudajdá, kde došlo i k přestřelce z ručních palných zbraní. Britské námořnictvo potvrdilo, že loď byla poškozena, a řecké ministerstvo dopravy dodalo, že plavidlo ztratilo schopnost pohybu.

Za útokem stojí šíitští hútíové, kteří již od loňského listopadu napadají komerční lodě v Rudém moři a Adenském zálivu. Tyto akce považují za odvetu v rámci „Osy odporu“ na podporu Palestinců v konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. Útoky byly nedávno obnoveny po smrti vůdce Hamásu Ismáíla Haníji v Teheránu, kterou povstalci připisují Izraeli.

Spojené státy a Velká Británie na útoky hútíů odpověděly vojenskou silou, avšak jejich úplné zastavení se zatím nepodařilo. Intenzivní bojové operace v oblasti nyní vede také americké námořnictvo, které podle agentury AP čelí v Rudém moři největšímu nasazení od druhé světové války.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXkxb5vXAAA8rPZ
Zahraniční

Netanjahu slibuje odplatu Jemencům. Jejich raketa přistála uprostřed Izraele

20190255714_c57a364d9c_b
Zahraniční

Řecko chce podpořit skomírající porodnost. Začne nabízet daňové úlevy

Palestine_Nakba_Day_demo_in_Berlin
Domácí

Extrémistů ubývá a stejně tak nehrozí přímé ohrožení islámismem, tvrdí BIS

Israeli_Minister_of_Defense_Yoav_Gallant_(Galant)_at_a_press_conference_in_Tel_Aviv,_Israel_on_December_18,_2023
Zahraniční

Izrael tvrdí, že v Gaze už končí. Pozornost však obrací na Libanon