pátek 17. května 2024

Otázka stejnopohlavních manželství rozděluje Evropu i svět

Výzkum odhaluje rozmanité postoje k manželství osob stejného pohlaví ve 32 zemích po celém světě.

LGBTQ

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Uriel Mont

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Uriel Mont

Výzkumná agentura Pew Research provedla výzkum ve 32 zemích světa, v nichž zkoumala postoje k manželství osob stejného pohlaví. Z průzkumů vyplývá, že nejvyšší podpora pro legální manželství osob stejného pohlaví je v Evropě, konkrétně ve Švédsku, kde stejnopohlavní manželství podporuje 92 procent obyvatel. Naopak nejmenší podpora je v Africe a v některých částech Asie. Jako největší odpůrce vychází z průzkumu Nigérie, kde manželství pro všechny podporují jen dvě procenta obyvatel.

V USA, kde Nejvyšší soud v roce 2015 legalizoval manželství osob stejného pohlaví, podporuje 63 procent dospělých tuto myšlenku, zatímco 34 procent ji odmítá. Názory jsou však výrazně rozděleny podle politického a demografického hlediska. Dvojnásobné množství voličů Demokratické strany podporuje manželství pro všechny oproti voličům Republikánů. Podpora je také vyšší u mladších lidí, 73 procent Američanů mladších 40 let podporuje legální manželství, zatímco u starších 40 let je to 57 procent.

Ze zemí Evropy mají stejnopohlavní manželství největší podporu, vyjma Švédska, v Nizozemsku (89 %), Španělsku (87 %) a Francii (82 %). Naopak nejnižší podpora ze zkoumaných zemí je v Maďarsku (31 %) a v Polsku (41 %). V těchto dvou státech Pew Research uvádí, že tato otázka vyvolává politické a společenské kontroverze.

V Kanadě a Mexiku je legalizované manželství pro všechny, ale zatímco stejnopohlavní manželství podporuje 79 procent Kanaďanů, tak v Mexiku je to 63 procent obyvatel. Z afrických států je manželství pro všechny legální pouze v Jihoafrické republice, ale celkem 59 procent obyvatel této země se těmito sňatky nesouhlasí.

V oblasti Asie a Tichomoří vykazují nejvyšší podporu Austrálie (75 %) a Japonsko (68 %). Naopak Indonésie je velmi skeptická, kde 92 procent respondentů odmítá legalizaci manželství osob stejného pohlaví. Více než polovina obyvatel odmítá stejnopohlavní manželství také v Malajsii, na Srí Lance, v Jižní Koreji a Singapuru.

Podpora manželství osob stejného pohlaví je často nižší v nábožensky orientovaných zemích. Na druhé straně lidé bez náboženské víry jsou k této myšlence mnohem nakloněnější. Výzkum také ukazuje, že podpora stejnopohlavních manželství za poslední dekádu výrazně vzrostla.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Pew Research

Související

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

LGBTQ
Domácí LGBTQ

Operace nebude podmínkou změny pohlaví. Ústavní soud vyhověl trans muži

cukrovka
Zdraví Zajímavosti

Inzulin by se mohl polykat. Vědci vymysleli pilulky pro diabetiky