čtvrtek 2. května 2024

Ostrava se dočká koncertního sálu. Mluví se o něm od 19. století

Ostrava plní sen svých předků. Do roku 2027 by měla stát nový koncertní sál, který se stane sídlem i Janáčkovy filharmonie.

ostrava-koncertnisal11-min

Vizualizace nové koncertní haly v Ostravě
Zdroj: Steven Holl Architects, New York

  • Vizualizace nové koncertní haly v Ostravě
  • Zdroj: Steven Holl Architects, New York

Otcové myšlenky výstavby koncertní síně přímo v moravskoslezské metropoli se realizace už nedožili, protože poprvé se o něčem takovém začalo mluvit už v devatenáctém století, ještě dříve než Praha měla své Národní divadlo. Více než 150 let starý záměr dojde svému naplnění, ale Ostravu to bude stát skoro tři miliardy korun. Výběrové řízení na tuto budovu bylo nejvýznamnější veřejnou soutěží za posledních sto let, od chvíle, kdy Ostrava v roce 1923 oznámila plán výstavby nové radnice.

Nový koncertní sál vznikne podle vítězného návrhu newyorského architekta Stevena Holla a pražských architektů ze studií Architects Acts. Letos by měla začít prvotní fáze, kterou bude příprava a zasíťování pozemku. Samotná stavba by se měla rozběhnout příští rok. Pokud půjde vše podle plánu, hotovo by mělo být v roce 2027.

Budova, která z výšky připomíná pouzdro houslí, nabídne koncertní sál pro třináct set posluchačů, hlediště by mělo být poskládané do tvaru vinohradu. Budova by se také měla stát sídlem ostravské Janáčkovy filharmonie. A má velké ambice. "Nový koncertní sál, který z výšky mnohým připomíná pouzdro houslí, vesmírnou loď či dokonce rejnoka, má potenciál stát se podobně jako Eiffelova věž v Paříži nebo opera v Sydney novým symbolem města Ostravy. Některými nadšeně očekávaná, jinými nechtěná. Už nyní vzbuzuje řadu vášní, jak už je to u odvážných staveb obvyklé," píše se na webu koncertnisal.cz, který se projektu věnuje.

Autor: Jan Skala

Související

DSC_8726_.jpg
Tenis

V Ostravě postupuje jen Kolář

436243335_985320662957337_7029681831456984479_n
Domácí

Předsednictví k výročí? Fiala při volbě šéfa ODS nemá protikandidáta

Aktuální podoba chátrající historické sýpky ve Svinově.
Domácí

Ostrava chce zachránit chráněnou sýpku

Rezidence_Skalka_0004_v27-klik-1-svetlejsi
Domácí

Železná Ruda zakázala stavby na zelené louce. Apartmány nahrazují staré hotely