čtvrtek 19. září 2024

Osobní trenér může napáchat mnoho škod. Jak si vybrat správně?

S neodbornými trenéry, kteří slibují zázraky, se poslední dobou roztrhl pytel. Jak si vybrat dobrého trenéra do fitka a oddělit zrno od plev?

Snímek obrazovky 2023-11-28 v 14.59.22

Pavel Kuncl je osobní trenér a učitel v trenérské škole.
Zdroj: Archiv Pavla Kuncla.

  • Pavel Kuncl je osobní trenér a učitel v trenérské škole.
  • Zdroj: Archiv Pavla Kuncla.

Obrovské bicepsy a kulturistické úspěchy nedělají trenéra, i když mnozí bývalí nebo i současní sportovci trénují poměrně často. Měli by ale mít za sebou dostatečné vzdělání a zkušenosti, především když se snaží ve fitcentru radit například lidem po úrazu. “Měla jsem autonehodu a kvůli ní zlomenou stehenní kost. Při rekonvalescenci jsem vyšla z formy, a tak jsem se rozhodla, že po zahojení jizvy po poslední operaci začnu hledat trenéra. Našla jsem a po prvním tréninku jsem litovala. Pán tvrdil, že je specialista na poúrazové cviky. Nohu mi ale zatížil tak, že jsem se na ni dva měsíce nepostavila,” popisuje svou zkušenost Kateřina z Plzně.

Neodborný přístup může způsobit velké škody, a tak pokud sháníte trenéra do fitka, měli byste dodržet pár pravidel. “Nejenom když jste po úrazu a máte specifické požadavky na trénink, ale pokaždé by se člověk s novým trenérem měl nejprve setkat na konzultaci. První osobní setkání je také důležité kvůli chemii mezi klientem a trenérem. Tento aspekt nám určuje, že spolu tito dva lidé vydrží spolupracovat dlouhodobě,” vysvětluje trenér a lektor trenérské školy Pavel Kuncl.

Je také dobré si o trenérovi zjistit reference, zeptat se na jeho vzdělání a výsledky v praxi. “Někoho zajímá hubnutí, někoho zdraví, někoho kulturistika. Podle toho jaké mám priority také hledám odborníka na danou oblast,” vysvětluje Kuncl. Vybraný trenér, je-li odborník, vám dá jasný pohled na situaci a plán, jak budete postupovat. “Já s oblibou říkám, že trenér by neměl jen trénovat, ale učit. Měl by klienta zkrátka provádět celý procesem. Dát tréninkový program, vysvětlit ho. Vysvětlit jaké cviky volí a proč. Klient by měl mít dostatek informací, aby nevznikala nějaká dogmata, která v závěru ubližují,” dodává Kuncl s tím, že kvalitní trenér vždy dokáže odpovědět na otázky. Trenér by se měl stát vaším průvodcem i mimo trénink, měl by vám dokázat poradit s tím, co máte zapojit do denní rutiny, abyste změnu životního stylu dokázali udržet i mimo tělocvičnu.

Související

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

Sven-Göran Eriksson během zápasu legend
Fotbal

Do fotbalového nebe odešel trenér Eriksson

Gareth Southgate končí u týmu Anglie
Fotbal

Trenér Southgate končí u anglické reprezentace

Jaroslav Modrý
Hokej AHL

Trenér Modrý se stal asistentem trenéra na farmě St. Louis