pondělí 20. května 2024

OSN a Hamás? Izrael předkládá další důkazy o spolupráci úředníků a teroristů

Pod budovou úřadu OSN ve městě Gaza našla izraelská armáda datové centrum Hamásu. O ničem nevíme, hájí se vedení organizace UNRWA.

GGNaaQLXYAAd-v1

Vojáci izraelské armády v centru Hamásu pod budovou UNRWA.
Zdroj: X / Zeev Rosenberg

  • Vojáci izraelské armády v centru Hamásu pod budovou UNRWA.
  • Zdroj: X / Zeev Rosenberg

Organizace spojených národů a Izrael jsou spolu v konfliktu od okamžiku zahájení války v Gaze. Židovský stát například osočil Úřad OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, že na útoku ze 7. října spolupracovali s palestinským radikálním hnutím Hamás. Teď Jeruzalém přinesl zprávu o tom, že pod hlavním sídlem UNRWA ve městě Gaza bylo podzemní datové centrum, které Hamás používal pro své zpravodajské a telekomunikační potřeby.

Podle šéfa OSN Philippa Lazzariniho neměli pracovníci UNRWA o existenci centra Hamásu ani ponětí a není v jejich kompetenci zkoumat, co se nachází v podzemí jejich budov.

UNRWA už kvůli svému podezření ze spolupráce s Hamásem přišla o část svých finančních prostředků. Nadále ji totiž odmítly podporovat Spojené státy, ke kterým se připojila i Velká Británie či Německo. Úředníci OSN pohrozili, že pokud se situace nedá do pořádku, ukončí organizace činnost.

Podpora Hamásu ale zaznívá i z jiných vysoce postavených míst. Konkrétně v České republice se za něj staví vyučující na pražské teologické fakultě Marie Zimmermannová.

Autor: Jan Skala

Související

Charles_Q._Brown,_Jr.,_Chairman_of_the_Joint_Chiefs_of_Staff,_traveled_to_Tel_Aviv,_Israel_and_Amman,_Jordan_on_17_to_19_December_2023_-_32
Zahraniční

Netanjahu i lídři Hamásu. V Haagu chtějí soudit špičky obou válčících stran

Ebrahim_Raisi_in_Zanjan-9
Zahraniční

Írán míří k předčasným volbám. Izrael svou účast na sestřelení vrtulníku odmítá

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války