úterý 8. října 2024

Opravy finišují. Středobodem nových Císařských lázní bude koncertní síň

Po letech se Císařské lázně v Karlových Varech znovu otevřou veřejnosti. Budou však trochu jiné, než jak je lidé znali v minulosti.

císařské lázně

Císařské lázně před rekonstrukcí
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Císařské lázně před rekonstrukcí
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Někdejší pýcha i ostuda Karlových Varů zároveň se konečně po čtyřech letech od zahájení rekonstrukce znovu dočká otevření. Císařské lázně však nebudou jako v minulosti sloužit pro ozdravné kúry, jejich hlavním centrem bude koncertní síň pro více než tři stovky posluchačů. Kromě toho budou moci zájemci od poloviny června zavítat do Zanderova sálu, bohatě zdobených odpočinkových salonů, atria či unikátní císařské koupelny, kterou využívala hlava Rakousko-Uherska František Josef I. Rekonstrukce přišla bezmála na jednu a půl miliardy korun.

Císařské lázně se otevřely v roce 1895 a na svou dobu byly velice moderní stavbou. O tři roky později je však skoro zničil rozsáhlý požár. Po rychlé opravě budova dál sloužila svému účelu. Další velkou rekonstrukcí prošly Císařské lázně po druhé světové válce, v letech 1948 až 1953. Na konci minulého století byly ale už tak zchátralé, že v roce 1994 došlo k jejich úplnému zavření.

Autor: Jan Skala

Související

Česká hokejová reprezentace
Hokej Karjala Cup

Hokejová reprezentace zahájí sezonu v Karlových Varech

Foto z loňského ročníku Variace.
Hudba Festival

Variace počtvrté. Vary opět propojí film s hudbou

Pavilon Karlovarské nemocnice bude zbourán.
Domácí

Pavilon Karlovarské nemocnice čeká demolice

Vršovice_ÚMČ_P-10_1
Domácí

Vedení Prahy 10 se zbavuje majetku. Prodává radnici i Eden, opozice se bouří