Od voleb na Slovensku posiluje především Hlas. Obliba Pellegriniho roste

Od slovenských voleb posiluje především vládní strana Hlas. Peter Pellegrini má největší šanci stát se příští slovenskou hlavou státu.

profimedia-0835205207

Peter Pellegrini
Zdroj: Profimedia

  • Peter Pellegrini
  • Zdroj: Profimedia

Vládní strana Hlas – sociální demokracie, kterou vede současný předseda Národní rady Peter Pellegrini od zářijových parlamentních voleb roste. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury Focus pro televizi Markíza. Pokud by se na Slovensku konaly volby nyní, podpořilo by Hlas 17,9 procent voličů, to je o tři procenta více než v září.

Nejvyšší preference má nadále vládní Smer Roberta Fica (21,6 %). Silné zastání má však i opoziční Progresivní Slovensko, které by volilo 19,4 procent voličů. Opoziční strany, v čele s Progresivním Slovenskem, již několik týdnů organizují protesty proti vládě po celém Slovensku. Opozice se snaží spojit Pellegriniho s kontroverzními návrhy vlády, protože je jasné, že bez podpory druhé nejsilnější vládní strany by tyto návrhy nebylo možné prosadit.

Pellegrini má podle průzkumů a sázkových kanceláří největší šanci stát se příštím slovenským prezidentem. Celkem se do prezidentských voleb přihlásilo 11 kandidátů. K prvnímu kolu dojde 23. března.

Autor: Šimon Mitro

Související

1024px-2015-08-15._Фестиваль_«Большой_Донбасс»_602
Zahraniční

Putinovy Noční vlci dorazili do Česka. Oslaví zde konec druhé světové války

GMlkkbTWYAACds4
Zahraniční

Slováci protestovali proti změnám v televizi. Tentokrát v menším počtu

Češi si se Slováky neporadili.
Fotbal

Čeští mladíci si o medaile nezahrají

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko