neděle 19. května 2024

O post slovenského prezidenta začíná být boj. Uchází se o něj už 11 zájemců

Boj o post slovenského prezidenta začíná nabírat na obrátkách. Do volebního klání se jako poslední připojil i expremiér Igor Matovič.

Igor_Matovič_at_EPP_Summit_2020

Na poslední chvíli se do prezidentského boje připojuje i slovenský expremiér Igor Matovič.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Na poslední chvíli se do prezidentského boje připojuje i slovenský expremiér Igor Matovič.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože zatím to podle předvolebních průzkumů vypadá, že největší boj v druhém kole prezidentských voleb na Slovensku spolu svedou předseda Národní rady a šéf strany HLAS-SD Peter Pellegrini a bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok, do bojů chtějí zasáhnout nově další osobnosti. Na poslední chvíli se k volebnímu klání, které se uskuteční 23. března, přidává i Igor Matovič, tedy bývalý slovenský premiér spojený s vládní krizí v období covidové pandemie.

Kromě něho a několika dříve známých kandidátů, kam patří i předseda nacionální strany SNS Andrej Danko, se o post prezidenta bude ucházet také pravicový extrémista Marian Kotleba nebo předseda strany slovenských Maďarů Aliance Krisztián Forró. Na volebních lístcích bude figurovat i obdivovatel klerofašistického Slovenského štátu a Jozefa Tisa Róbert Švec, historik a pracovník Ústavu paměti národa Patrik Dubovský a expolicista a euroskeptik Milan Náhlik. Šance na zvolení však mají prakticky nulové.

O post hlavy Slovenska se nebude ucházet dosavadní prezidentka Zuzana Čaputová. Ta se rozhodla znovu už nekandidovat. Neoficiálně se však o Čaputové mluví jako o jedné z vážných kandidátek na post šéfa Severoatlantické aliance, kde letos končí její dosavadní generální tajemní Jens Stoltenberg.

Autor: Jan Skala

Související

438164782_2179704435705967_4289271848474290598_n
Zahraniční

Fico leží po další operaci na JIPce. Po schůzce s Pellegrinim vyzval ke klidu

GNoZi2JXgAEMX9S
Zahraniční

Fico je mimo ohrožení života. Slovensku hrozí občanská válka, tvrdí ministr

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

8639627854_45c3391ebd_b
Zahraniční

Zažívá Panama návrat mafie? Volby vyhrál spojenec uprchlého exprezidenta