čtvrtek 19. září 2024

Od roku 2040 si už uhlím nezatopíte. Unie se dohodla na zákazu kotlů

Německo přikročí k zákazu kotlů na fosilní paliva už příští rok, napříč státy Evropské unie k tomu dojde v roce 2040. Ale už za dva roky přestane EU tento typ topení dotovat.

House_chimney_with_dark_smoke_pollution_-_This_photo_has_been_released_into_the_public_domain._There_are_no_copyrights_you_can_use_and_modify_this_photo_without_asking,_and_without_attribution

Kouřící a zapáchající komíny se blíží ke svému konci.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kouřící a zapáchající komíny se blíží ke svému konci.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Další krok k uhlíkové neutralitě do roku 2050 udělal Evropský parlament i Rada Evropy. Obě unijní instituce se totiž shodly na zákazu kotlů na fosilní paliva k roku 2040. Už o deset let dříve by mělo platit nařízení, podle něhož budou všechny nové budovy bezemisní, a už v roce 2025 skončí jakékoliv dotace na vytápění fosilními palivy. Dohoda je součástí balíčku Fit For 55, který plně koresponduje s projektem Green Deal For Europe, jenž si dává za cíl odvrácení klimatické změny a globálního oteplování

Podle toho, na čem se evropští úředníci dohodli, budou první na řadě komerční a veřejné budovy. Do roku 2030 budou muset být renovované tak, aby byly energeticky účinnější než 16 procent emisně nejnáročnějších budov v zemi, a do roku 2033 budou muset dosáhnout alespoň 26procentního zlepšení. Prakticky totožné nařízení se bude týkat i obytných domů, u nichž však politici ustoupili od nařízení povinného vybavení stavby solárními panely.

Zákaz kotlů na fosilní paliva původně směřoval na rok 2035. Evropská unie apeluje na uživatele tohoto druhu vytápění, aby se tohoto data drželi, postihy ale hodlá uplatňovat až o pět let později.

Autor: Jan Skala

Související

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

pexels-photo-8974197
Ekonomika

Škodovku čeká revoluce. Volkswagen chce ukončit výrobu oblíbených modelů

Young_homosexual_people_with_rainbow-colored_umbrella_at_Pride_parade_(51262327931)
Zahraniční

Gruzie schválila zákon proti LGBTQ+. Evropská unie zavede víza pro cestování

53767764189_60c3bbe0a0_b
Zahraniční

Ekologii v Evropské komisi dostala Teresa Ribera. Fanatička bourající elektrárny