úterý 21. května 2024

Od nového roku bude fungovat občanka v mobilu. Policie ji nejprve přijímat nebude

Od 1. ledna 2024 budou mít Češi možnost uložení občanky v mobilu díky aplikaci eDoklady. Kde budou přijímat digitální občanku? A kdy se dočkají další doklady?

Vizualizace občanky v mobilu

Vizualizace občanky v mobilu
Zdroj: eDoklady / Canva

  • Vizualizace občanky v mobilu
  • Zdroj: eDoklady / Canva

Za necelé tři měsíce bude v Česku spuštěna digitální občanka. Aplikace eDoklady nejprve umožní uložení občanského průkazu, další doklady jako řidičský průkaz přijdou na řadu později. Od nového roku bude moci veřejnost používat digitální občanku při komunikaci s ústředními správními úřady, především s ministerstvy. Policie, úřady práce, finanční, matriční, katastrální a živnostenské úřady či soudy ji z počátku přijímat nebudou.

Digitální občanku začne policie a zmíněné úřady přijímat až od 1. července 2024. Vláda však uvádí, že ověřovatelé budou moci akceptovat eDoklady dříve, než jim to stanoví zákon. Od 1. ledna 2025 ji pak budou muset přijímat i soukromé osoby, kterým právní předpis stanovuje ověřit něčí totožnost nebo jiný osobní údaj.

Systém eDoklady půjde používat jako jiné běžné aplikace. „Velkou výhodou proti klasické občance bude ale možnost vybrat si, které údaje chcete při kontrole sdělit. Například při prokazování věku v restauraci nikdo nemusí znát vaše bydliště či datum narození, stačí prostě potvrzení plnoletosti. Velkou výhodou bude i bezpečnost. Do appky se půjde přihlásit pomocí biometrie (otiskem prstu nebo obličejem) a pro jistotu si bude možné nastavit i pin. Při ztrátě nebo odcizení telefonu navíc půjde snadno deaktivovat,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) na síti X (dříve Twitter).

Digitální občanka nebude povinná. Klasické kartičky se neruší a jejich platnost a použitelnost zůstane stejná. „Použití appky bude jen pohodlnou alternativou,“ říká Bartoš. Zatím není jasné, kdy v přibude i digitální řidičák a další doklady. Více informací k aplikaci eDoklady najdete zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eDoklady

Související

E-Estonia_Showroom_(37199942781)
Zahraniční

Estonci vstupují na další digitální úroveň. Ve volbách budou hlasovat přes telefon

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

notebook studenti
Domácí Školství

Počet počítačů na školách se během pěti let zdvojnásobil