čtvrtek 17. října 2024

Od ledna začne výhradní provoz ETCS

Od ledna 2025 začne výhradní provoz evropského zabezpečovacího systému ETCS na 620 kilometrech tratí, včetně významných úseků mezi Českou Třebovou a Přerovem či Břeclaví a Bohumínem.

železnice

Ilustrační foto.
Zdroj: MDČR

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: MDČR

Zavedení evropského zabezpečovacího systému ETCS přinese výrazně vyšší bezpečnost na českých tratích. Postupně spuštění výhradního provozu začne v lednu 2025 na 620 kilometrech železnic. Již nyní je systém aktivní na důležitých úsecích, jako je trať Praha-Běchovice – Česká Třebová.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) oznámil, že polovina vlaků na těchto tratích by měla brzy jezdit pod dohledem ETCS. Dosud je systémem vybaveno přes 1300 vozidel a přes 2800 strojvůdců je proškoleno. Provoz na tratích s ETCS se postupně rozšiřuje, nyní pod jeho dohledem jezdí asi 30 procent všech vlaků.

Od ledna 2025 bude ETCS povinný na úsecích Česká Třebová – Olomouc – Přerov a dalších. Do roku 2030 má být systém zaveden na celé české železniční síti v délce 5200 kilometrů. Dopravci získali na vybavení 7,2 miliardy korun a ministerstvo nabízí další dotační podporu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vizualizace solárních panelů na žeeleznici
Zahraniční Zelená energie

Solární panely na kolejích. Revoluční energetický projekt začne ve Švýcarsku

provizorní most po povodních
Domácí

Provizorní mosty pomáhají obnovit život po záplavách

Vizualizace vysokorychlostní tratě
Domácí

První vysokorychlostní tratě se začnou stavět u příští rok

Plzeň-Jižní Předměstí
Domácí

Začíná obnova plzeňského nádraží na Jižním Předměstí