pondělí 20. května 2024

Ochránci upozorňují na nemocná kuřata, veterináři krotí vášně

Až 96 procent balení kuřecích prsou privátních značek supermarketů na českém trhu zasáhla nemoc bílých vláken. Tvrdí to spolek OBRAZ – Obránci zvířat. Veterináři upozorňují, že původ vláken není jasný.

nemoc bílých vláken

Nemoc bílých vláken.
Zdroj: OBRAZ

  • Nemoc bílých vláken.
  • Zdroj: OBRAZ

Nemoc bílých vláken se prý pozná podle bílých tukových pruhů na mase, které jsou viditelné pouhým okem. „Tuková vlákna se tvoří u přešlechtěných kuřat kvůli extrémně rychlému růstu místo svaloviny. Maso s bílými pruhy ztrácí svoje výživové hodnoty, obsahuje totiž o 224 procent více tuku, o deset procent více kolagenu a o devět procent méně bílkovin,“ říkají Obránci zvířat.

„Nepřirozená rychlost růstu si vybírá krutou daň ve formě nejrůznějších zdravotních problémů a nemocí, včetně nemoci bílých vláken, se kterou se v supermarketech zákazníci setkávají naprosto běžně,“ vysvětluje Radim Trojan ze spolku OBRAZ.

Podle veterinářů není maso s bílými vlákny nijak závadné. „Každé zvíře prohlédne veterinární dozor před porážkou i po porážce tak, aby se do obchodů či ke zpracování dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie se vyřadí,“ uvádí mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Podle něj při veterinární prohlídce na jatkách Státní veterinární správa nezaznamenala nic, co by indikovalo, že maso trpí problémem bílých vláken v tak enormním rozsahu, jak uvedl spolek OBRAZ.

Problematikou bílých vláken se zabývají různá vědecká pracoviště a současná úroveň poznání nepodporuje ani nevyvrací tvrzení ochránců, že by příčinou bylo špatné zacházení se zvířaty, nebo nevyhovující podmínky jejich výkrmu. Toto maso má nižší hodnotu pro prodej i pro zpracování na výrobky. SVS se s takzvanými myopatiemi při veterinární prohlídce setkává. Maso s neobvyklými vlastnostmi podobými těm, které popisuje spolek OBRAZ, zaznamenali veterináři v jednotkách případů, vždy se zatím jednalo pouze o maso ze zvířat poražených mimo ČR.

Související

chobotnice
Zahraniční Fauna

Velkochov chobotnic má vzniknout na Kanárských ostrovech. Ochránci zvířat bijí na poplach

včely
Domácí Příroda

Nemocných včel je v Česku méně, ukázal monitoring varroázy

4585123662_2f7bb21a91_b
Zahraniční Fauna

Populaci žab ohrožují evropští jedlíci. Experti žádají Francii, aby zasáhla

indický slon
Zahraniční Fauna

Sloni zůstanou v přírodě, nařídil nejvyšší soud v Bangladéši