čtvrtek 2. května 2024

Oceněná kniha mladé rusistky zavede čtenáře do dob stalinského teroru

Cenu Magnesia Litera dostala kniha, která popisuje praktiky v sovětském gulagu. Odborníci ocenili, že se román Hella vyhýbá schematičnosti a publicističnosti a preferuje čistý a srozumitelný jazyk.

maxresdefault

Autorkou knihy roku je podle Magnesia Litera Alena Machoninová.
Zdroj: Youtube

  • Autorkou knihy roku je podle Magnesia Litera Alena Machoninová.
  • Zdroj: Youtube

Doba takzvaného Velkého teroru, který ve třicátých letech v Sovětském svazu rozpoutal tamní vůdce Josif Stalin, je vděčným námětem řady knih. Nejinak je tomu u díla Hella spisovatelky Aleny Machoninové, které se stalo knihou roku v soutěži Magnesia Litera. Žánrová ocenění pak posbírali například Marek Torčík s knihou Rozložíš paměť v kategorii prózy nebo Tereza Bínová za básnickou sbírku Červený obr.

Dílo Machoninové se zaobírá osudy české Židovky Helly Fischerové, o níž se soudilo, že byla popravená právě za doby velkých čistek v Moskvě ve 30. letech 20. století. Jak ale kniha odhaluje, žena přežila desetileté věznění v gulagu a až do své smrti v roce 1984 pak žila v Moskvě. Dílo kromě osudu hlavní hrdinky proto sleduje přerod hlavního města Sovětského svazu až do konce dvacátého století.

Většina knihy vznikla na základech Helliny korespondence ze sibiřského koncentráku či jejích osobně sepsaných vzpomínek. Její skutečné vzpomínky na gulag vyšly v češtině už v roce 2017.

Autor: Jan Skala

Související

Vylodění spojenců v Normandii bylo jedním z milníků druhé světové války.
Zahraniční

Francie zve Rusko na oslavy. Kreml tvrdí, že pozvánku nedostal

Fsb_alpha_group
Zahraniční

Zatýkání v Rusku pokračuje. Moskva oznámila tři nové podezřelé z terorismu

Wilayat Iraq Oct 2021
Zahraniční

Střelba v Moskvě souvisí s útokem na Sulejmáního pietě, varoval Írán Rusko

W
Zahraniční

Moskevský soud poslal do vazby desátého teroristu. I jemu hrozí doživotí