Oceány se rekordně oteplily. Vědci v tom vidí hrozbu

Náhlý nárůst teplot světových oceánů děsí vědce. Podle nich může tento úkaz negativně ovlivnit globální oteplování naší planety. Posílí hurikány a odnést to může i mořský život.

teplé oceány

Oceány se v dubnu nezvykle oteplily
Zdroj: BBC

  • Oceány se v dubnu nezvykle oteplily
  • Zdroj: BBC

Teploty hladin světových oceánů za poslední měsíc znepokojivě stouply do rekordních hodnot. V březnu byly povrchové teploty moře u východního pobřeží Severní Ameriky až o 13,8 stupně vyšší než průměr z let 1981 až 2011. V některých místech jsou rozdíly oproti minulým letům obrovské. Konkrétní příčina není známá, zato o následcích se mezi vědci vášnivě diskutuje.

Kromě urychlení globálního oteplování může mít radikálně se zvyšující teplota oceánů fatální dopad na mořský život. Intenzivní vlny mořských veder povedou prý k masovému úhynu některých živočichů, zejména pak korálových útesů. Hurikány a cyklóny mohou nabírat více energie a budou tak intenzivnější a déle trvající.

Na nárůst teplot oceánů by podle odborníků mohlo mít vliv i nařízení Mezinárodní námořní organizace o omezení obsahu síry v palivech lodí z roku 2020. Snížilo se tím totiž množství do atmosféry uvolňovaných aerosolových částic, které pomáhaly odrážet teplo z planety zpět do vesmíru.

Velkou starost dělá vědcům také trend El Niño. Jde o jev, kdy se hladina oceánů ohřívá v důsledku meteorologických změn. Ten má být letos vůbec nejsilnější.

„Pokud k tomu přibude očekávaný super El Niño, budeme mít pravděpodobně další globální oteplení o 0,2 až 0,25 stupně. Dopad na teplotu se zmírňuje několik měsíců po vrcholu jakéhokoli El Niño, takže rok 2024 bude pravděpodobně nejteplejším v historii,“ řekl Josef Ludescher z Postupimského institutu pro výzkum klimatu.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: BBC

Související

1280px-Flickr_-_law_keven_-_Long_Hot_Summer......
Zahraniční Klimatické změny

Loňské léto bylo nejteplejší za poslední tisíce let. Odhalily letokruhy

balloon-hot-air-balloon-sun-sunset-nature-landscapes-3e32ee-1024
Zahraniční

Mexiko sužuje vlna obrovských veder. Deset lidí zemřelo, další jsou v nemocnici

4304841782_51a68394d8_b
Zahraniční Klimatické změny

Venezuela přišla o svůj poslední ledovec. Humboldt je nyní jen ledovým polem

40221055791_17bcf24158_b
Ostatní Klimatické změny

Čmeláci jsou v ohrožení, zabíjejí je vysoké teploty