Obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života

Obyvatelé regionu Šumava vnímají Národní park jako důležitou součást svého života a oceňují práci jeho správy, místních podnikatelů a starostů.

Boubínské jezírko na Šumavě.

Ilustrační foto. Boubínské jezírko na Šumavě.
Zdroj: Šimon Mitro

  • Ilustrační foto. Boubínské jezírko na Šumavě.
  • Zdroj: Šimon Mitro

Místní obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života a oceňují spolupráci správy parku, podnikatelů i starostů. Podle výzkumu agentury PPM Factum, který zahrnoval 520 respondentů z 22 obcí, je 80 procent obyvatel přesvědčeno, že ochrana přírody má pozitivní vliv na region, a tři čtvrtiny dotázaných vnímají turismus jako důležitý aspekt. Většina obyvatel se identifikuje jako milovníci přírody a je s národním parkem spokojena.

Výzkum odhalil vysokou úroveň znalostí obyvatel o činnostech správy národního parku a pozitivní hodnocení jeho dopadů. „Je potěšující, že většina šumavských obyvatel hodnotí park kladně a považuje se za ochránce přírody. Mladí lidé jsou dobře informováni a podporují jak ochranu přírody, tak turismus,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDI-ČSL). Vysoké procento obyvatel (77 %) vidí ochranu přírody jako přínosnou, zatímco dvě třetiny uznávají pozitivní vliv turismu.

Obyvatelé však vyjadřují také určité obavy, zejména ohledně dostupnosti pracovních míst a cen služeb. Pozitivně hodnotí místní vedení (78 %), podnikatele (68 %) a správu národního parku (62 %). Důležité je, že zřízení národního parku považuje za smysluplné většina obyvatel, což ukazuje na stabilní vztah mezi místními a ochranou přírody.

Podle ředitele národního parku Pavla Hubeného se Šumava stává modelem pro uvolňování přírodních procesů, a místní lidé si užívají přírody bez zásahů. Zároveň výzkum ukázal, že 61 procent dotázaných považuje vlky za součást parku, avšak není pro zvyšování jejich populace.

Autor: Šimon Mitro

Související

vodíkové technologie
Ekonomika

Češi věří ve vodík, ale obávají se bezpečnosti při výrobě

stavba
Ekonomika

Firmy čelí překážkám při náboru zahraničních pracovníků

Spongipellis
Domácí Příroda

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů

vlaštovka
Domácí Příroda

Povodně ohrožují zvířata. Záchranné stanice jsou v pohotovosti