čtvrtek 17. října 2024

Obří zátah Interpolu: Přes pět tisíc zatčených za hazard při Euro 2024

Při masivní mezinárodní operaci zaměřené na nelegální fotbalové hazardní hry a s nimi spojenou trestnou činnost úřady zatkly více než 5 100 osob a získaly zpět skoro 1,4 miliardy korun z nezákonných výnosů. Kauza se týkala i Česka.

249d8d16c84b-Thailand-Photo-4-_-Authorities-seized-assets-worth-USD-9-million-

Kromě lidí zadržel Interpol i miliony dolarů a vybavení.
Zdroj: Interpol

  • Kromě lidí zadržel Interpol i miliony dolarů a vybavení.
  • Zdroj: Interpol


Do operace s kódovým označením SOGA X se spolu s Interpolem zapojilo i 28 zemí a území, mezi nimi také Česko, Belgie, Itálie nebo Švýcarsko. Akce se tykala nelegální online fotbalové hazardní hry při mistrovství Evropy ve fotbale UEFA 2024, u kterého se předpokládalo, že způsobí prudký nárůst sázkového obratu a lukrativní zisky pro zločinecké organizace.
Nelegální trh s hazardními hrami je úzce propojený s dalšími kriminálními činnostmi. Kromě uzavření desítek tisíc nelegálních webových stránek vedlo vyšetřování SOGA X také k záchraně lidí a odhalení syndikátů na praní špinavých peněz.

Na Filipínách operace vedla k záchraně více než 650 obětí obchodování s lidmi, včetně více než 250 cizinců ze šesti různých zemí. Mnoho z nich přilákány falešné sliby dobrého zaměstnání, pak následovaly výhrůžky, zastrašování a zabavení pasů. Oběti musely pracovat pro legální web s hazardními hrami a zároveň provozovat nelegální kybernetické podvody včetně podvodů s kryptoměnami.

Operace SOGA X také zakročila proti rozsáhlým nelegálním sázkovým stránkám a složitým schématům finanční kriminality ve Vietnamu, kde je online hazard zakázaný. Tamní gang generoval denně přes 18 milionů korun, měl servery v několika zemích a používal propracovanou síť bankovních účtů a elektronických peněženek k přijímání nelegálních sázek.


V Řecku úřady zničily velký nelegální sázkový gang, který využíval falešné uživatelské účty k sázení na sportovní události. Organizovaná zločinecká skupina provozovala nejméně sedm nelegálních hazardních stránek a měla přístup k účtům na 60 dalších ilegálních webech. Účty vytvořila s pomocí ukradených průkazů totožnosti i padělaných dokumentů a často využívaly elektronické peněženky k usnadnění svých nelegálních aktivit. V zabavených noteboocích se našlo 9 000 obrázků falešných průkazů totožnosti.
Cílem tohoto typu schématu je rozdělit velké sumy peněz na menší, hůře zjistitelné částky. Metoda se používá také k usnadnění praní špinavých peněz.


"Sítě organizovaného zločinu sklízejí obrovské zisky z nelegálního hazardu, který je často spojený s korupcí, obchodováním s lidmi a praním špinavých peněz. Úspěchu operace SOGA X by nebylo dosaženo bez globálního sdílení informací a významného úsilí orgánů činných v trestním řízení na místě," řekl výkonný ředitel policejních služeb Interpolu Stephen Kavanagh s tím, že nelegální hazardní hry mohou být také úzce spojené s ovlivňováním zápasů.

Související

profimedia-0909706728.jpg
Fotbal

Chorý úřadoval a Slavia zničila v Edenu Plzeň. Vydřenou výhru slaví Baník

profimedia-0909887894.jpg
Fotbal Liga mistrů

Poločas hrůzy. Priskeho Feyenoord dostal doma nařezáno od Leverkusenu

profimedia-0893907485.jpg
Fotbal Chance liga

Disciplinárka prominula libereckému Ghalimu polovinu z dvouměsíčního trestu

profimedia-0754523760.jpg
Fotbal Chance liga

Křídelník Ekpai se vrací do ligy. Uspěl na testech v Českých Budějovicích