úterý 1. října 2024

Objev regeneračních buněk může přinést léčbu bez jizev

Čeští vědci objevili, že rány se mohou hojit bez jizev díky přítomnosti regeneračních iniciačních buněk.

Vědci zkoumají regenerační buňky na pulcích drápatky vodní.

Vědci zkoumají regenerační buňky na pulcích drápatky vodní.
Zdroj: AVČR

  • Vědci zkoumají regenerační buňky na pulcích drápatky vodní.
  • Zdroj: AVČR

Vědci z Biotechnologického ústavu Akademie věd ČR a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy učinili zásadní objev v oblasti hojení ran. Podle jejich výzkumu, publikovaného v prestižním časopise Genome Biology, mohou regenerační iniciační buňky (RIC) přispět k uzdravování bez tvorby jizev. Tento objev by mohl mít významné aplikace v léčbě onkologických onemocnění.

Embrya mají přirozenou schopnost hojit se bez jizev a dokonce regenerovat ztracené části těla. U nenarozených dětí se provádějí korekční operace v děloze, aby se využila tato schopnost hojení. Rychlé uzavření rány se ukazuje jako klíčové pro správný vývoj a přežití.

S věkem se však schopnost regenerace ztrácí a nahrazuje ji tvorba jizev. Vědci se nyní zaměřují na to, jak obnovit proces hojení bez jizev, což je atraktivní oblast moderní medicíny. K tomu využili pulce žab jako model pro studium hojení, neboť tyto organismy efektivně regenerují amputovaný ocas.

Tým zjistil, že RIC se vytvářejí v reakci na poranění a migrují na povrch rány, kde organizují regeneraci chybějící tkáně. Jakmile splní svou funkci, mizí. „Nyní se zaměřujeme na aktivaci RIC v poraněných tkáních, což by mohlo přinést hojení bez jizev a umožnit regeneraci,“ dodává hlavní autor Radek Šindelka. Odhadnout dobu potřebnou pro vývoj léčebných metod je však obtížné. Projekt byl podpořen Grantovou agenturou ČR a dalšími institucemi zaměřenými na zdravotnický výzkum.

Autor: Šimon Mitro

Související

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

posilovna
Světové dny Zdraví

Den posiloven

26225688470_1bf0f5bd44_w
Zdraví

Užívání léků na cholesterol může snížit riziko mrtvice a infarktu, tvrdí studie

IMG_8304
Zahraniční Zajímavosti

70letý muž dokončil lékařskou fakultu, patří k nejstarším absolventům na světě