pátek 25. října 2024

V neděli se opět mění čas. Konec střídání je v nedohlednu

V neděli ve tři hodiny ráno se čas posune o hodinu zpátky, čímž nastane zimní čas. Evropská unie se stále nedohodla na přijetí jednotného času.

profimedia-0679920070

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Letní čas končí. Ne, že by končilo kompletní střídání času, jak před šesti lety slibovala Evropská unie, pouze se opět vymění letní za zimní. V neděli 27. října ve tři hodiny ráno se posune ručička hodin na druhou hodinu, čímž bude ráno více světla, ale zároveň bude dřív tma. Změnu času u většiny zařízení nemusíte řešit. Telefony, počítače, televize či novější auta si se změnou času poradí sami.

Konec střídání času je problematické a nedokáží se na tom shodnout členské státy Evropské unie natož obyvatelé jednotlivých zemí. I v Česku je celá řada příznivců letního času, kteří odmítají zavedení pouze přirozeného zimního a raději by ponechali sezonní střídání času. Debatu o změně času přerušila koronavirová pandemie a následně válka na Ukrajině. Jednotný názor v EU chybí.

Střídání času probíhá v celé unii. Letní čas začíná vždy poslední sobotu v březnu a trvá sedm měsíců. Na zimní se mění poslední říjnovou sobotu. Toto pravidlo vychází ze směrnice EU vydané v roce 2001. V roce 2018 schválil Evropský parlament návrh na zrušení letního času. K tomu však stále nedošlo.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0358095908
Domácí

Změna času zpomalí noční vlaky

profimedia-0919375120
Zahraniční

Francouzští farmáři plánují v listopadu celonárodní protesty

Malý princ
Ostatní Knihy

Originální rukopis Malého prince je na prodej za desítky milionů

Intel
Zahraniční

Intel nemusí platit 27miliardovou pokutu, rozhodl Evropský soud