sobota 26. října 2024

O letošních Vánocích Češi utratí průměrně dvanáct tisíc

Podle České bankovní asociace letos Češi plánují za vánoční dárky, výzdobu a jídlo utratit v průměru 12 tisíc korun. To je v porovnání s loňským rokem o 1 500 méně. A pouhá 3 procenta lidí zvažují půjčku.

Šetříme i na vánoční výzdobě

Češi šetří i o Vánocích
Zdroj: www.pexels.com

  • Češi šetří i o Vánocích
  • Zdroj: www.pexels.com

Z průzkumu České bankovní asociace vyplývá, že nejčastěji máme v úmyslu za vánoční dárky utratit do pěti tisíc korun. Za vánoční výzdobu jsme ochotni dát nejvýše pětistovku. Téměř třetina dotázaných chce za jídlo a pití zaplatit do tří tisíc korun. Více lidí chce ušetřit také na výzdobě, za kterou plánují dát do 500 korun.

Významně klesá počet lidí, kteří si chtějí na výdaje spojené s Vánoci půjčit. Jsou jich tři procenta, jen polovina z nich si prý ale půjčku nakonec skutečně vezme.

Graf plánované útraty Čechů

Lidé si často berou půjčku hlavně proto, že nechtějí šetřit nebo čekat, protože právě teď je jejich vyhlédnuté zboží ve slevě. Z průzkumu rovněž vyplývá, že nejčastěji si lidé půjčovali na hračky pro děti, na vybavení bytu nebo spotřební elektroniku. „Ještě v roce 2021 to byl každý desátý, kdo zvažoval anebo přímo považoval půjčku na vánoční dárky za dobrý nápad. Loni a letos to jsou už jen tři procenta, což je dramatický pokles,“ říká náměstek výkonné ředitelky České bankovní asociace Filip Hanzlík.

Češi si nejčastěji půjčují od banky, až poté následují soukromé finanční společnosti nebo leasingové firmy.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Zájem o hypotéky po srpnovém boomu klesl

hypotéka
Ekonomika

Hypoteční sazba rostla letos poprvé. Zaznamenala vzestup o 0,02 procenta

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Banky poskytly nejvíce hypoték od března 2022

Kč
Ekonomika

Bankovní asociace zlepšila odhad českého HDP na letošní rok