pondělí 20. května 2024

O kolik za deset let zdražilo máslo, chleba nebo pivo?

Ceny základních potravin během posledního roku prudce stoupají, jak moc se ceny zvýšily v průběhu deseti let?

supermarket Albert

Ilustrační foto.
Zdroj: Albert

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Albert

Už rok Češi bojují se zdražováním základních potravin. Jak moc však základní potravin během let zdražily? Přinášíme přehled od ledna roku 2013 do letošního února.

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že všechny vybrané základní potraviny byly před deseti lety levnější než nyní, ne u všech je však vývoj pouze vzestupný. Například cukr na začátku roku 2013 stál 24,35 korun, což je o dvanáct korun více než v lednu 2021. Cena cukru během posledních deseti let kolísala od 11 do 24,5 korun, maxima dosáhl cukr v prosinci 2022, kdy stálo kilo krystalu přes 32 korun. V únoru cena klesla lehce pod 30 korun.

Kolísavý výboj je patrný také u másla a to v takové míře, že loňská vlna zdražování nepřinesla nejvyšší cenu másla za posledních deset let. Rekord drží říjen roku 2017, kdy se kostka másla dostala přes cenu 60 korun. Loňská nejvyšší cena byla 56,53 korun, což je o dvacet korun více než v roce 2013. Letos máslo začalo prudce zlevňovat, v únoru stálo 45,3 korun.

Cena piva roste bez výkyvů posledních deset let velmi pozvolně, tedy až do loňského zdražování. Meziročně od února 2022 do letošního února zdražilo pivo v průměru o 18 procent na nynějších 13,3 korun za půl litru lahvové desítky. V roce 2013 platili pivaři o tři koruny méně.

Čistě vzestupnou tendenci v průběhu deseti let zasáhlo také pečivo. Kilo chleba stálo pře deseti lety 22,8 korun, v lednu 2019 přesáhla cena 25 korun a od prosince 2021 cena prudce stoupá. Vrcholu cena chleba dosáhla letos v únoru, a to takřka dvojnásobku ceny před deseti lety, 44,72 korun.

Obdobně je na tom mléko, i když u něj se v průběhu let mírné výkyvy vyskytly. Tak či tak, před deseti lety stál litr polotučného mléka 19,3 korun, nyní je to o necelých pět korun více.

Vlna zdražování se kupodivu nepromítla do cen brambor. Cena zeleniny a ovoce v průběhu let kolísá nejvíce, jelikož se střídají období dobré a špatné sklizně. Cena brambor v minulém roce tak ani z daleka nedosáhla ne rekordní vrcholy v letech 2013 a 2019, kdy cena brambor atakovala 27 korun za kilogram. Loni byla nejvyšší cena brambor v červnu, kdy stály 17,9 korun za kilo. Nyní cena klesla pod 17 korun.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

koruna česká
Ekonomika

Inflace v dubnu narostla

pivo Bělorusko
Zahraniční Pivo

Nejlevnější pivo čepují v Minsku, nejdražší naopak v Reykjavíku

Kandidáti koalice STAČILO!
Domácí Eurovolby

Komunisté se připravují na comeback. Představují kandidátku koalice STAČILO!

polský supermarket
Zahraniční Polsko

Nulová daň u základních potravin skončí v Polsku na konci března