pátek 17. května 2024

O důchody půjde žádat online

S žádostí o důchod již nebude nutné chodit na pobočku ČSSZ, ale bude ji možné vyřídit online.

profimedia-0161168374

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Novela zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení přinese možnost elektronické žádosti o důchod. Online žádost by měla fungovat již od 1. prosince letošního roku. Online varianta se bude týkat všech typů důchodů. Novela prošla na vládě, nyní jde k posouzení do Senátu.

Jde o další velký posun v digitalizaci v rámci celého resortu MPSV. To je naší dlouhodobou prioritou. Lidé budou moci vyřídit celou žádost o důchod velmi pohodlně, bez nutnosti osobní návštěvy úřadu,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Jsem rád, že se nám konečně daří ve velkém digitalizovat státní správu a usnadnit tak život občanům,“ doplnil.

Formulář on-line žádosti o důchod bude dostupný na ePortálu ČSSZ. K přihlášení bude možné využít některý ze způsobů elektronické identity, jako je například Bankovní identita. Po vyplnění formuláře bude žadatel vyzván opět elektronicky k případnému doplnění údajů. V případě potřeby nebo zájmu klienta lze domluvit i osobní schůzku na pobočce. I po zavedení novely bude nadále možné vyřídit si žádost o důchod osobně na okresní správě sociálního zabezpečení.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MPSV

Související

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu

doktor
Domácí

Vyřizování dávek nemocenského pojištění se zrychlí

E-Estonia_Showroom_(37199942781)
Zahraniční

Estonci vstupují na další digitální úroveň. Ve volbách budou hlasovat přes telefon

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko