pátek 20. září 2024

Nové sanitky budou zachraňovat životy na západě Čech

Vůbec jako první v republice budou plzeňští záchranáři používat šest automobilů Seat Tarraco s pohonem všech kol ve výkonné dieselové verzi.

Nové sanitky pro Plzeňský kraj

Nové sanitky pro Plzeňský kraj
Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje

  • Nové sanitky pro Plzeňský kraj
  • Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje

Na slavnostním předání zdravotnických vozů západočeští záchranáři kromě šesti Seatů Tarraco převzali šest nových prostorných sanitních vozidel VW Crafter a tři ambulance VW Transporter šesté generace, které budou zdravotníci používat nejvíce v horských oblastech Šumavy.

Celková cena nově pořízených patnácti sanitek se blíží 38 miliónům Kč a záchranáři je pořídili z několika finančních zdrojů. Jedenáct sanitek bylo financováno z projektu IROP. Půl milionem přispělo záchranářům město Plzeň a více než miliónem také zřizovatel Zdravotnické záchranné služby, Plzeňský kraj. Sanitky bude třeba ještě dovybavit lékařskými přístroji.

Podobně velký počet vozů jsme obdrželi naposled v roce 2015. Naše vozy najedou v ostrém režimu značný počet kilometrů, takže se je snažíme obměňovat ideálně po pěti letech. V příštím roce obdržíme dalších deset nových sanitek,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Pavel Hrdlička.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje

Související

léky
Domácí

Češi jsou prý zdravotně negramotní

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

nemocnice
Domácí

Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi kvůli přesčasům

alzheimer
Zdraví

Místo bydliště může ovlivnit včasnou diagnózu Alzheimera