čtvrtek 17. října 2024

Nová naděje v boji proti parazitům. Vědci objevují klíč k léčbě trichomoniázy

Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR se zaměřili na výzkum léků proti trichomoniáze, infekční nemoci způsobené parazitem Trichomonas vaginalis.

Parazit Trichomonas vaginalis

Parazit Trichomonas vaginalis
Zdroj: Flickr

  • Parazit Trichomonas vaginalis
  • Zdroj: Flickr

Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR se zaměřili na vývoj účinnějších léků proti sexuálně přenosné parazitární infekci Trichomonas vaginalis, která vykazuje rezistenci vůči běžné léčbě. Pod vedením doktora Evžena Bouři zkoumali klíčový enzym proteazom, který buňkám umožňuje recyklaci starých bílkovin. Tento výzkum, publikovaný v časopise Nature Communications, probíhal ve spolupráci s Kalifornskou univerzitou v San Diegu.

Vědci vytvořili umělý proteazom v hmyzích buňkách, což bylo zásadní pro úspěch projektu. Získané údaje o jeho struktuře pomohou vyvinout léčiva, která blokují proteazom v parazitech, což může být klíčové pro léčbu trichomoniázy.

Díky pokročilé elektronové mikroskopii dokázali sledovat, jak se dvě potenciálně účinné látky vážou na proteazom a jaké podmínky vedou k jeho nefunkčnosti. Tento výzkum, součást projektu financovaného programem EXCELES, přináší naděje na efektivnější léčbu této běžné infekce.

Autor: Šimon Mitro

Související

Logo EZKarty
Domácí Zdraví

EZKarta nově ukáže přehled o očkování dětí

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce.
Domácí Covid

Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce, vyzývá k tomu i veřejnost

GZdNPA6X0AAIOaB
Zahraniční

Strom z bible. Vědci vzkřísili tisíc let staré semínko

očkování
Zahraniční Zdraví

Očkování může snížit spotřebu antibiotik o miliardy dávek ročně, tvrdí WHO