čtvrtek 16. května 2024

Nová funkce YouTube. Uživatelé budou moci klonovat hlasy popových hvězd

Napsat krátkou píseň a nechat si jí zazpívat třeba od Demi Lovato. To je nový nástroj, který teď testuje YouTube. Využívá k tomu umělou inteligenci.

Demi_Lovato_3_(42749539272)

Demi Lovato se zapojila do projektu YouTube.
Zdroj: Wikimedia commons

  • Demi Lovato se zapojila do projektu YouTube.
  • Zdroj: Wikimedia commons

Spojení uměleckého světa hudby a nevyhnutelného technologického pokroku, to představuje nová funkce YouTube. Ta uživatelům pomocí umělé inteligence umožní klonovat hlasy popových hvězd. Experimentální nástroj s názvem Dream Track zatím YouTube testuje na krátkých písních, kdy je třeba uvést text a náladu, kterou by skladba měla navodit.

Do projektu se zapojilo devět světoznámých interpretů, jako je Sia, Demi Lovato, John Legend nebo třeba T-Pain. Ti všichni dali k napodobování jejich hlasů softwarem oficiální souhlas. V současné době ho má možnost využívat zatím asi jen stovka uživatelů z USA, a to jen u krátkých videí - YouTube shorts. "Věřím, že jako umělci musíme být součástí utváření toho, jak bude tato budoucnost vypadat," vyjádřila se k projektu Lovato. 

S představením nové funkce přišli vývojáři YouTube jen chvíli po tom, co oznámili, že se bude veškerý obsah vytvořený umělou inteligencí zveřejněný na serveru štítkovat. Dream Track je ale podle nich jiný. A to právě díky výslovnému souhlasu všech umělců, jejichž hlasy funkce využívá.

Google zároveň představil i další hudební projekty využívající umělé inteligence. Jedním z nich je třeba i nástroj, který umožní uživatelům zabroukat melodii a software k ní vytvoří instrumentální podklad.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

GNjLVkvXQAA0DmW
Zahraniční

Gruzie je na nohou. Nový zákon však nemá základ v Rusku, ale v Americe

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily