úterý 14. května 2024

YouTube bude upozorňovat na videa vytvořená umělou inteligencí

Videa vytvořená umělou inteligencí YouTube rozpozná a následně diváky upozorní.

YouTube

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

YouTube brzy začne upozorňovat uživatele, když budou sledovat video, které vytvořila umělá inteligence. Google oznámil, že tvůrci musí informovat, že využívají umělou inteligenci či jiné digitální nástroje k vytvoření realisticky působících videí. Pokud tak neučiní, hrozí jim odebrání účtu nebo pozastavení reklamních příjmů z YouTube.

Sledující budou moci požádat o odstranění videí, která používají umělou inteligenci k simulaci identifikovatelné osoby, v rámci svých nástrojů ochrany soukromí. Šíření technologie generativní umělé inteligence, která dokáže vytvářet realistické obrázky, video a zvuk, známé také jako „deepfakes“, vyvolává obavy. Tvůrci mohou tvořit videa, která zobrazují události, jež se nestaly, či krást lidem jejich identity.

Tato obava přiměla online platformy k vytvoření nových pravidel. Kromě YouTube se touto tematikou zabývá mimo jiné také Meta, pod níž spadá Facebook a Instagram. Od příštího roku bude společnost Meta vyžadovat, aby inzerenti informovali o použití umělé inteligence v reklamách na politiku, volby či sociální otázky.

Sociální síť TikTok vyžaduje, aby byl obsah generovaný umělou inteligencí zobrazující "realistické" scény označen, a zakazuje deepfakes mladistvých a soukromých osob. Obsah generovaný umělou inteligencí zobrazující veřejné osoby je v určitých situacích povolen, ale nesmí být používán v politických nebo komerčních videích.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: NPR

Související

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

Taylor Swift
Hudba Sociální sítě

Hudba Taylor Swift je opět na TikToku