pátek 3. května 2024

Nová centra pomohou obcím s bytovou krizí

V krajích začala fungovat centra podpory investic do bydlení.

panelový dum

Ilustrační foto.
Zdroj: MMR

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: MMR

V České republice vzniknou regionální centra, která mají pomoci obcím řešit bytovou situaci. Centra nabídnou finanční modely a poradenskou pomoc ve všech krajích. Jejich cílem je podpořit dostupné bydlení v rámci evropského Národního plánu obnovy Ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

Podle loňského průzkumu MMR a Svazu měst a obcí v ČR je 69 procent samospráv nespokojeno se svým bytovým fondem. Téměř třetina obcí nemá zkušenost s vlastním bytovým projektem, což vede k nízkému zájmu o výstavbu nebo rekonstrukci bytů. Proto nová centra nabídnou kromě finanční podpory i praktické rady, jak získat kvalitního stavaře, změnit územní plán nebo připravit urbanistickou studii. Ředitel Státního fondu podpory investic (SFPI) Daniel Ryšávka potvrdil, že pracovníci nových center budou aktivně kontaktovat a navštěvovat obce, aby pomohli oběma stranám využít jejich potenciál.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) plánuje v druhé polovině roku spustit program podpory dostupného nájemního bydlení. SFPI v něm letos poskytne alespoň 2,25 miliardy korun, a v příštích dvou letech dalších téměř pět miliard korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

výstavba
Domácí

Obce mohou čerpat miliony na výstavbu a rekonstrukce bytů

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

Saaz-Ring2
Domácí

Žatec dostal další ocenění. Je historickým městem loňského roku