sobota 4. května 2024

Norský masový vrah Breivik chtěl ven ze samotky. Soud mu nevyhověl

Dnes si sice Anders Breivik říká Fjotolf Hansen, ovšem to nic nemění na faktu, že musí ve věznici, kde si odpykává za masakr z roku 2011 trest, zůstat v izolaci. Soud jeho žalobu na stát zamítl.

GGbRIxwasAAqG4Z

Anders Breivik přes soudem, kde žádal propuštění ze samovazby.
Zdroj: X

  • Anders Breivik přes soudem, kde žádal propuštění ze samovazby.
  • Zdroj: X

S žalobou, kterou chtěl docílit zrušení izolace od okolního světa a ukončení samovazby norský masový vrah Anders Breivik u soudu nepochodil. Ten zamítl jeho žalobu na norský stát, kde stálo, že vězeň je vystavován nelidskému zacházení a velmi často jej přepadají myšlenky na sebevraždu. Jeho slova však vyvrátila znalkyně z oboru psychiatrie, což soud vedlo k tomu, že vyhlásil rozhodnutí ve smyslu, že věznice neporušuje jeho základní lidská práva.

Breivik si odpykává jedenadvacetiletý trest, který je v Norsku nejvyšší sazbou, za masakr z července 2011. Tehdy nejprve podnikl útok ve vládní čtvrti v Oslu, kde zabil osm lidí a následně odjel na ostrov Utöya, poblíž kterého leží věznice, kde dnes svůj trest vykonává, kde na táboře sociálně-demokratické mládeže postřílel 69 lidé. K činu jej vedlo je opovržení prozápadní liberalismem, fascinace pravicovým extrémismem a německým nacismem, stejně jako odporu k islámu.

Trest si pak Breivik vyslechl v dubnu 2012. O deset let později požádal o podmínečné propuštění s tvrzením, že už není pro společnost nebezpečný. Když však v soudní síni začal hajlovat, soud jeho žádost zamítl. Na svobodu by měl vyjít v roce 2032.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

vyšetřování
Krimi

Vražda matky s dcerou byla vyřešena po 24 letech. Vrah se doznal na smrtelné posteli

profimedia-0838287489
Krimi

Vztah plný alkoholu a násilí skončil brutální vraždou. Muž svou družku upálil