středa 22. května 2024

NKÚ: Čerpání dotací z unie je předražené, úředníci často porušují pravidla

Přes 34 tisíc úředníků zaměstnávala administrativa kolem dotací z Evropské unie v programovém období mezi lety 2014 a 2020. Česko vyšla na astronomických 30 miliard korun.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Nehospodárnost a porušení smluvních podmínek nebo zákonů – to jsou podle Nejvyššího kontrolního úřadu největší problémy související se získáváním dotací z Evropské unie.

Systém dotací je komplikovaný, zbytnělý a v důsledku toho jen obtížně řiditelný. Čím složitější je systém dotací, tím těžší je zabezpečit smysluplnost a také vzájemnou synergii poskytovaných podpor a snížit administrativní náročnost, kterou příjemci dotací často přenášejí na firmy dotačního byznysu,“ okomentoval zjištění prezident NKÚ Miloslav Kala.

Podle úřadu vyjdou administrativní náklady na přerozdělení jednoho milionu eur, tedy více než 25 milionů korun, na téměř 750 tisíc korun.

Od dubna loňského roku do března roku 2023 se Nejvyšší kontrolní úřad zaměřil na kontrolu přibližně sta institucí, které s dotacemi pracují, a zjistil 427 pochybení. Více než třetina se týkala porušení pravidel a smluvních podmínek, obdobné množství pak oblasti neúčelnosti, nehospodárnosti a neefektivnosti. Téměř čtvrtina pak porušila zákony, vyhlášky či nařízení vlády.

Nedostatky řídicího a kontrolního systému oproti předchozímu období vzrostly více než dvojnásobně na 43 procent. NKÚ stále odhaluje případy, kdy jsou skutečné přínosy podpory přinejmenším diskutabilní.

Autor: Jiří Lacina

Související

Čeští hokejisté vyzvou Kanada
Hokej MS v hokeji 2024

Češi se s Kanadou utkají o první místo

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity

Michal Kovařčík na Betano Hockey Games
Hokej MS v hokeji 2024

U hokejového týmu končí Kovařčík

profimedia-0874241333.jpg
Hokej MS Praha

Euforie trvá. Češi spláchli Brity