neděle 7. července 2024

Niger na pokraji války. Okolní státy chtějí v zemi zpět nastolit demokracii

Státy ECOWAS nejsou v případě vojenské intervence do Nigeru jednotné. Přesto však bylo o útoku na zemi, kde nyní vládne proruská vojenská junta, rozhodnuto.

profimedia-0798695908

Zástupci sdružení ECOWAS, které chce zpět nastolit demokracii v Nigeru, se sešli se sesazeným prezidentem země Mohamedem Bazoumem.
Zdroj: Profimedia

  • Zástupci sdružení ECOWAS, které chce zpět nastolit demokracii v Nigeru, se sešli se sesazeným prezidentem země Mohamedem Bazoumem.
  • Zdroj: Profimedia

O vojenské intervenci do Nigeru je rozhodnuto. Západoafrické státy sdružené ve společenství ECOWAS hodlají poslat do země své armády, aby nastolily zpět demokratické zřízení, které bylo svrženo 26. července, kdy nigerská vojenská junta odstranila z pozice hlavy státu prozápadně orientovaného prezidenta Mohameda Bazouma a vlády se ujal generál Abdourahamane Tiani, který je dlouhodobě podporován Ruskem. Proto se také do situace v zemi chce v návaznosti na intervenci ze strany ECOWAS zapojit ruská žoldnéřská skupina wagnerovci Jevgenije Prigožina.

Kdy by měly armády západoafrických států překročit hranice Nigeru, zatím nebylo oznámeno. Ovšem ani ve společenství samotném nepanuje jednota, protože už před několika týdny Burkina Faso a Mali oznámily, že zásah proti Nigeru budou brát jako zásah proti sobě, protože v obou těchto zemích došlo před nedávnem k podobnému proruskému puči. Zdrženlivý postoj k útoku na Niger vykazuje rovněž Ghana. Samo Rusko puč v Nigeru přímo nepodpořilo, ale jejich ministerstvo zahraničí se k intervenci ze strany ECOWAS staví negativně. Zásah naopak podporují západoevropské země v čele s Francií, pro níž byl až do července Niger důležitým dodavatelem zlata a uranu pro jaderné elektrárny.

Autor: Jan Skala

Související

petriot-patriot-mim-104-patriot-zrk-amerikanskii-protivorake
Zahraniční

Rusové zničili Ukrajincům Patrioty. Ti pak vyhodili do vzduchu sklad výbušnin

profimedia-0887586723
Zahraniční

Fico ocenil Orbána za moskevskou anabázi. Vyhlásil také boj liberalismu

profimedia-0887577919.jpg
Fotbal Euro 2024 play-off

Ronaldo končí. Dál jdou Francouzi, o postupujícím rozhodly penalty

profimedia-0887457610
Zahraniční

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva