úterý 2. července 2024

Netanjahu i lídři Hamásu. V Haagu chtějí soudit špičky obou válčících stran

Na Benjamina Netanjahua a šéfy Hamásu bude vydaný zatykač, o který požádal hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Ten je viní z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Charles_Q._Brown,_Jr.,_Chairman_of_the_Joint_Chiefs_of_Staff,_traveled_to_Tel_Aviv,_Israel_and_Amman,_Jordan_on_17_to_19_December_2023_-_32

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a šéfové Hamásu by se měli v Haagu zpovídat z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a šéfové Hamásu by se měli v Haagu zpovídat z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Za válečné zločiny i zločiny proti lidskosti chce Mezinárodní trestní soud v Haagu soudit izraelského premiéra Benjamina Netanjahua i šéfy Hamásu včetně vůdce organizace v Pásmu Gazy Jahjá Sinvára. Hlavní prokurátor soudu dnes požádal o vydání zatykačů. Podle něho se zločinů měli dopustit v Izraeli i v Pásmu Gazy za bojů, které začaly 7. října loňského roku, když bojovníci Hamásu napadli území Židovského státu.

Netanjahu a Sinvára ale zjevně nebudou jediní, koho chce soud v Haagu stíhat. Hovoří se také o izraelském ministrovi obrany Joavu Galantovi nebo o šéfovi politické frakce Hamás Ismailu Haníjovi.

Stíhání Netanjahua není překvapivé. Trestní oznámení na něj už před pár týdny podala Jihoafrická republika a některé další státy. Od jeho agresivní politiky se odvracejí i někteří dosavadní spojenci, například USA, ale dokonce i členové izraelského válečného kabinetu. Opoziční předák Benny Gantz mu o uplynulém víkendu dokonce dal ultimátum s tím, že má do 8. června válku ukončit.

Autor: Jan Skala

Související

GRYtu6NbgAEiQ09
Zahraniční

Charedimové nechtějí do izraelské armády. Na policii házeli kamení

profimedia-0830910450
Zahraniční

Mezinárodní soud vydal další zatykače. Tentokrát na Šojgua a Gerasimova

2022-09-13_Russia–Hamas_meeting_(6) (1)
Zahraniční

Zásah do srdce Hamásu. Izraelci zabili v uprchlickém táboře sestru Ismáíla Haníji

GQyD8ONbwAAbilm
Zahraniční

Izrael vybombardoval uprchlický tábor. Zároveň viní USA ze zadržování zbraní