sobota 18. května 2024

„Není žádné omluvy,“ řekl o koloniálních násilnostech v Keni Karel III.

Britský král Karel III. vyrazil na čtyřdenní návštěvu Keni. Jeho slova z prvního dne jsou do jisté míry převratná, hovořil totiž o bezpráví, kterého se Britové v minulosti na Keňanech dopustili. Mnozí ale přesto očekávají víc.

Karel Keňa

Karel III. je na návštěvě v Keni.
Zdroj: Facebook The Royal Family

  • Karel III. je na návštěvě v Keni.
  • Zdroj: Facebook The Royal Family

Karel III. se nebojí vážných témat, to ukázal ve svém proslovu. Zmínil totiž krvavou koloniální minulost, kdy britské jednotky nahnaly Keňany do koncentračních táborů, kde se mučilo, znásilňovalo a zabíjelo. Británie sice už v roce 2013 vyjádřila lítost nad událostmi a zavázala se platbě odškodného, ale přístup panovníka je v mnohém nový.

„Křivdy minulosti jsou příčinou největšího smutku a nejhlubší lítosti. Na Keňanech byly spáchány odporné a neospravedlnitelné násilné činy, když vedli bolestný boj za nezávislost a svrchovanost – a to je neomluvitelné,“ řekl král keňskému prezidentovi Williamu Rutovi.

Keňský prezident krále ocenil za to, že se snaží otevírat nepříjemná témata, ale zároveň dodal, že k zadostiučinění vede ještě dlouhá cesta. Místní lidskoprávní skupiny požadovaly více, minimálně plnou omluvu, které z panovníkových úst zatím nezazněla.

V letech 1952 až 1960 při povstání Mau Mau bojovali Keňané za nezávislost země. V koncentračních táborech skončilo na milion a půl Keňanů.

Zdroj: The Guardian

Související

Hokejisty Velká Británie vede Peter Russell.
Hokej MS v hokeji 2024

Čeští hokejisté si jdou pro povinné body, zapojí se hurikán Nečas?

Nissan
Ekonomika Elektromobily

Nissan investuje miliardy do výroby elektromobilů ve Velké Británii

profimedia-0868803521
Zahraniční

Záplavy v Keni si vyžádaly přes 230 obětí. V postižených oblastech se šíří cholera

Green_Investment_Summit_(51652934245)
Zahraniční

Khan je staronovým starostou Londýna. Opozice mu vyčítá bezpečnost ve městě