pátek 20. září 2024

Nemocnice zavedla bufetové snídaně, pacienti se rychleji uzdravují

Větší chuť k jídlu, lepší nálada, rychlejší uzdravování – to všechno způsobila změna snídaní na oddělení následné péče Stodské nemocnice na jihu Plzeňska. Nemocniční kuchyně tam zavedla snídaně formou švédského stolu, respektive švédského vozíku.

photo-pg-4901-1800-.jpg

Pacienti si můžou vybrat, co budou snídat.
Zdroj: Stodská nemocnice

  • Pacienti si můžou vybrat, co budou snídat.
  • Zdroj: Stodská nemocnice

Pacienti si tak můžou nakombinovat snídani podle své chuti. K dispozici mají různé druhy pečiva, sýrů, vhodné uzeniny, přesnídávky, paštiky, džemy, jogurty, tvarohové dezerty, ovocné saláty nebo džusy. Bufetové snídaně se v nemocnici testují od konce loňského roku. Kromě většího komfortu je už zřejmý i pozitivní vliv na výsledky léčby.

„Strava je navržená přímo pro pacienty následné péče a zohledňuje i skutečnost, že se jedná z části o gerontologické a někdy i přímo ležící pacienty, kteří mají omezenou pohyblivost a soběstačnost při stravování nebo mají potíže s polykáním,“ popisuje nutriční terapeutka Barbora Pavlíková Honzáková s tím, že třeba ovoce se podává formou salátu nakrájené na malé kousky, nastrouhané nebo namixované. Do jídelníčku přibyly i novinky. „Zjistili jsme, že nejoblíbenějším pečivem je trvale vánočka. Začali jsme proto pro diabetické pacienty připravovat dia vánočku,“ doplňuje Pavlíková.

Na lůžkách následné péče bývá hospitalizace delší než na jiných odděleních, a tak je i běžná forma stravování pro pacienty po čase jednotvárná. Navíc starší nebo imobilní lidé mívají omezenou chuť k jídlu, hubnou a snižuje se jim imunita. „Švédský stůl s možností přizpůsobení výběru potravin nebo právě i způsob servírování dělá ze snídaně zážitek a poskytuje většině pacientů radost z jídla, takže ho snědí víc. To je zejména u gerontologických pacientů důležité,“ popisuje první zkušenosti s novinkou terapeutka.

Související

GXpjhUfWEAAcBuY
Zahraniční

Kandidát na starostu brazilského Sao Paula dostal v televizní debatě židlí

burger
Světové dny Jídlo

Den dvojitého cheeseburgeru

čokoláda
Světové dny Jídlo

Den čokolády

profimedia-0039243590
Světové dny Jídlo

Den večeří u televize