Německý sen o elektromobilitě se rozplývá. Prodej nových vozů klesá

Německý Spolkový úřad pro motorová vozidla si všímá změn v chování zákazníků. Elektromobily spolu s krátícím se státním příspěvkem pro ně začínají být značně neatraktivní.

automobile_car_electric_car_environment_sports_car_tesla_model_s_tesla_motors-971328

Americká Tesla doplácí na současný menší zájem o elektromobily.
Zdroj: PxHere

  • Americká Tesla doplácí na současný menší zájem o elektromobily.
  • Zdroj: PxHere

O třicet procent se v září propadl v Německu prodej elektromobilů. Dochází k tomu v době, kdy německá vláda utlumuje dotační podporu pro tento typ vozů, čímž se elektromobily pro běžné obyvatele stávají neatraktivní. Informoval o tom Spolkový úřad pro motorová vozidla s tím, že propad prodejů elektromobilů se netýká jen německých značek Volkswagen či Opel, ale i americké Tesly považované za vlajkovou loď elektromobility.

Německo postupně snižuje svou podporu na koupi elektromobilů, která loni činila šest tisíc eur. Od začátku letošního roku klesla na čtyři a půl tisíce a od září se tato částka začala týkat pouze soukromých vozidel, přičemž poskytnutá suma má záviset na finální ceně zaplacené za vůz. Další snížení příspěvku se očekává po Novém roce. Německý svaz automobilového průmyslu varoval, že takové kroky mohou vést k rozkolísání ekonomiky.

Z celkového počtu vozů se dnes v Německu prodává kolem 20 procent elektromobilů. Více než polovinu všech prodaných aut tvoří stále ty se spalovacími motory.

Autor: Jan Skala

Související

Tesla
Ekonomika Elektromobily

Tesla je nejoblíbenější značkou elektromobilů v Česku

elektrická dodávka
Ekonomika Elektromobily

Evropská hlavní města připravují bezemisní zóny. Klíčem jsou elektrické dodávky

Polizei_VW-Touran_03
Krimi

Německá učitelka se rozhodla vzdělávat migranty. Pak jí jeden z nich zabil

GGKBQYHWoAA5ynV
Domácí

Babišův Agrofert spáchal dotační podvod za sto milionů korun