čtvrtek 19. září 2024

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

V Německu kromě AfD roste kredit také strany postkomunistické Společenství Sahry Wagenknechtové. Ta se netají snahou o rozhovory s Ruskem ani odporem k migraci

35247813152_4801bf72bd_b

Sahra Wagenknecht, rychle stoupající hvězda německé politiky
Zdroj: Flickr

  • Sahra Wagenknecht, rychle stoupající hvězda německé politiky
  • Zdroj: Flickr

V Německu se blíží další zemské volby, kdy tento týden budou o své budoucnosti rozhodovat voliči v Braniborsku a předvolební průzkumy ukazují zajímavé rozložení sil. Nejenže budou pravděpodobně po 34 letech znamenat konec vlády sociálnědemokratické SPD a výhru krajně pravicové Alternativy pro Německo, ale na třetí místo v nich poskočila strana Spojenectví političky Sahry Wagenknechtové. Tu tamní úřady označují za komunistickou, kdy se otevřeně, stejně jako AfD, staví proti migraci a v současné válce na Ukrajině preferuje mírové řešení a okamžité rozhovory s Ruskem. V předchozích volbách v Durynsku a Sasku tato strana obsadila třetí místo, což je pro ni výrazný úspěch.

Trendu příklonu k radikální levici či radikální pravici si všímají téměř všechna německá média. Všímají si ale také obtížné situace koalice CDU/CSU, která je na celoněmecké úrovni favoritem voleb do Bundestagu, které se budou konat příští rok. Tato konzervativní koalice se zavázala k tomu neutvořit koalici s AfD a proto jí možná nezbyde nic jiného než se jako na koaličního partnera spolehnout právě na komunistické Společenství.

S nimi ji však rozděluje řada názorových střetů, od náklonnosti k Rusku k odmítnutí umístit na území Německa alianční rakety dlouhého doletu.

Autor: Jan Skala

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Putin rozhodl o posílení armády. Měla by být druhá největší na světě