sobota 28. září 2024

Němci uhájili vítězství ve skupině, Maďary (možná) spasil gól ve sté minutě

Švýcaři si remízou s domácími fotbalisty zajistili druhé místo

profimedia-0884141734.jpg

Bude to stačit. Maďaři oslavují svého hrdinu, střídající Csoboth vstřelil v závěru zápasu se Skotskem možná postupovou branku.
Zdroj: profimedia

  • Bude to stačit. Maďaři oslavují svého hrdinu, střídající Csoboth vstřelil v závěru zápasu se Skotskem možná postupovou branku.
  • Zdroj: profimedia

Závěrečné kolo skupiny A svedlo proti sobě Německo se Švýcarskem a Skotsko s Maďarskem.

Němci měli postup do dalších bojů zajištěný po dvou výhrách, přesto nastoupili v nejsilnější sestavě. Jejich soupeř se čtyřmi body po dvou duelech mohl být také klidný. Postup měl prakticky zajištěný, bod pro Švýcary znamenal jistotu druhého místa.

„Chceme vyhrát všechny zápasy na turnaji, postup z prvního místa je pro nás velmi důležitý," apeloval ale před zápasem trenér Julian Nagelsmann. Na hřišti to ale nebylo v první půli vidět. Statická hra domácích vyhovovala Švýcarům a ti se v 28.minutě ujali vedení, když se zblízka trefil Ndoye. I ve druhé půli Němci marně dobývali švýcarskou tvrz a když už zápas spěl ke konci a první prohře Němců na turnaji, našel si centr do vápna kanonýr Füllkrug a hlavou srovnal na 1:1.

Mnohem větší náboj nabízel existenční souboj mužstev s jedinou šancí na postup: vítězstvím. Remíza by totiž poslala se stoprocentní jistotou domů Maďary a stejný osud by čekal nejspíš Skoty.

Duel o všechno začal ale hodně opatrně. Během první části měli pouze Maďaři dvě nebezpečnější akce, Skotové se k ničemu nedostali. Maďaři byli lepší i ve druhé části, měli několik velkých příležitostí, ale skóre se měnilo znovu až v samotném závěru. V desáté minutě nastavení duelu vysvobodil Maďary střídající Csoboth.

Vítěz skupiny Německo se v osmifinále střetne s druhým ze skupiny C, což je v současnosti Dánsko, možné jsou ale všechny varianty, tedy Anglie, Slovinsko nebo Srbsko.

Druhého v pořadí Švýcary čeká druhý tým skupiny B, s největší pravděpodobností Itálie.

Třetí Maďarsko musí ještě počkat, zda se vejde do elitní šestnáctky. Tříbodový zisk jim dává průměrnou šanci. Ze šesti skupin totiž postoupí do vyřazovací části vždy první dva týmy a s nimi čtyři mužstva ze třetích míst s nejlepší bilancí.

Euro 2024, skupina A, 3. kolo:

Německo – Švýcarsko 1:1 (0:1) Branky: 90. +2 Füllkrug - 28. Ndoye

Maďarsko – Skotsko 1:0 (0:0) Branky: 90.+10 Csoboth

Pořadí ve skupině: 1. Německo 7 bodů, skóre 8:2; 2. Švýcarsko 5 b., 5:3; 3. Maďarsko 3 b., 2:5; 4. Skotsko 1 b., 2:7

Autor: Evžen Zavadil

Související

profimedia-0909706728.jpg
Fotbal

Chorý úřadoval a Slavia zničila v Edenu Plzeň. Vydřenou výhru slaví Baník

profimedia-0909887894.jpg
Fotbal Liga mistrů

Poločas hrůzy. Priskeho Feyenoord dostal doma nařezáno od Leverkusenu

profimedia-0893907485.jpg
Fotbal Chance liga

Disciplinárka prominula libereckému Ghalimu polovinu z dvouměsíčního trestu

profimedia-0754523760.jpg
Fotbal Chance liga

Křídelník Ekpai se vrací do ligy. Uspěl na testech v Českých Budějovicích