Nejvíc svateb v září bude na Budějovicku v pátek třináctého

I když se svatby odehrávají nejčastěji v sobotu, českobudějovické matrikářky budou mít v září nejvíc práce v pátek třináctého. V plánu je totiž hned čtvrtina všech zářijových obřadů.

svatba

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Den, který by podle pověr měl přinášet smůlu, tak bude pro novomanžele naopak tím šťastným.

„Těším se moc, ani jsem samozřejmě netušil, že právě v pátek třináctého bude hned deset obřadů. Sám také na pověry nevěřím. Osm dvojic oddám na radnici, jeden pár na snad ještě trochu rozkvetlé louce a ten další v atraktivním prostředí rajské zahrady. Pokračovat budu i v sobotu 14. září, kdy doprovodím vstupem do manželství pět párů, jeden z nich si vybral hráz rybníka a druhý známou restauraci nedaleko centra, kam z radnice na vozíku pohodlně dojedu,“ říká s úsměvem radní Zbyněk Sýkora, který je zároveň oddávajícím.

Proč se obáváme pátku třináctého?

Spojení číslice 13 a pátku jako nešťastného dne má několik původů.

Na Velký pátek byl ukřižovaný Ježíš Kristus a při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí, třináctý byl Jidáš, který Krista zradil.

V pátek 13. října 1307 začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, v poutech jich skončilo jen několik, začalo tím ale období mučení a smrti mnoha rytířů po celé Evropě a zánik řádu. Teorii popularizoval americký spisovatel Dan Brown ve svém bestselleru Šifra mistra Leonarda.

O pátku třináctého se mluví od 19. století. Do té doby sice platil pátek za nešťastný den a třináctka zase za nešťastné číslo, nejspíš však nedocházelo k jejich propojení. Dva patrně nejstarší známé doklady p pátku třináctého pochází z roku 1834. Ve francouzské hře Les Finesses des Gribouilles jedna z postav pronáší větu: "Narodil jsem se v pátek 13. prosince 1813, odtud pochází všechno mé neštěstí." Téhož roku Marquis de Salvo komentoval rodinnou vraždu, jež se odehrála v pátek třináctého: "Vždy jsou to pátky a číslo třináct, jež přinášejí neštěstí."

Také novela z roku 1907 nazvaná Pátek třináctého, kterou napsal americký spisovatel Thomas W. Lawson, pomohla k šíření pověry. Hlavním hrdinou je burzovní makléř, který si vybere pátek třináctého jako den, kdy zahájí machinace, jež mají způsobit pád burzy na Wall Street. Novela se ve své době dočkala úspěchu a v roce 1916 podle ní vznikl stejnojmenný film.

V některých zemích, zejména ve Španělsku, Latinské Americe a Řecku, je za nešťastný den považované úterý třináctého, kdy v roce 1204 začalo obléhání Konstantinopole a v roce 1453 pak přišel definitivní pád města.

V Itálii je za nešťastný den považován pátek sedmnáctého a číslo 17 často chybí v číslování ulic, řad nebo hotelových pokojů. Za původ italské pověry se považuje římská podoba čísla XVII, z které lze vytvořit anagram vixi, v překladu žil jsem.

Související

Pátek třináctého
Ostatní Zajímavosti

Proč se bojíme pátku třináctého?