středa 15. května 2024

Největším problémem školství jsou zastaralé osnovy a přeplněné třídy, hodnotí Češi

Třetina republiky má pozitivní postoj k českému školství. Mezi největší problémy řadí učení podle zastaralých osnov a příliš mnoho žáků ve třídách.

žáci

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Tima Miroshnichenko

Podle nedávného průzkumu agentury Ipsos má třetina obyvatel České republiky pozitivní názor na kvalitu českého vzdělávacího systému, zatímco třetina jej hodnotí negativně a další třetina nemá definitivní stanovisko. České školství hodnotí hůře starší generace, lépe vidí vzdělávací systém lidé s vyšším vzděláním a také vyšším příjmem. „Ti, kteří mají alespoň jedno dítě školou povinné, hodnotí kvalitu školního systému lépe než ti, kteří dítě školou povinné nemají,“ říká Markéta Kneblíková, manažerka komunikace Ipsos.

Respondenti se shodují, že nejméně prostoru je ve školních osnovách věnováno podpoře kritického myšlení, zvídavosti a rozvoji všeobecných dovedností. Nejlépe je hodnocena výuka základních dovedností. Podle šetření jsou největšími problémy našeho školství zastaralé učební osnovy, ty zmínilo 42 procent respondentů. Třetina vyzdvihla přeplněné třídy. Následují nedostatečné financování (27 %), nedostatečná odborná příprava učitelů (23 %) a nedostatečné využívání technologií (21 %).

V otázce umělé inteligence ve vzdělávání se ukázalo, že přibližně 70 procent respondentů považuje za důležité, aby učitelé získali školení v této oblasti. Téměř 60 procent lidí si myslí, že učitelé by měli umět studenty učit používání umělé inteligence. Naopak třetina respondentů se domnívá, že používání umělé inteligence ve školách by mělo být zakázáno.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Ipsos

Související

profimedia-0868812254
Domácí Školství

V prvním kole přijímaček na střední školy uspělo 94 procent žáků

škola
Domácí Školství

Uchazeči na střední školy už mohou zjistit, kam byli přijati

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk

TikTok
Zahraniční AI

TikTok označuje obsah vytvořený umělou inteligencí