středa 3. července 2024

Největší nemotorové zvířecí říše: Nešikovné pandy velké fascinují svět

Sociální sítě jsou plné videí zachycujících jeden z nejoblíbenějších druhů zvířat světa – pandy velké. Velmi často v nich pandy působí jako nemotorná, nešikovná a příšerně líná zvířata. Ve skutečnosti jsou úplně jiné.

Xiao_Liwu_im_San_Diego_Zoo_-_Foto_3

Panda velká.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Panda velká.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

"Jak to, že tenhle druh už dávno nevyhynul? Vždyť to je zvířecí Pat a Mat," komentuje s odkazem na večerníčkové nešiky jeden z uživatelů sociálních sítí video s pandami.

Vypadají roztomile, ale mají podobně jako jiní velcí medvědi silné čelisti a v nich ostré špičáky. Pandy velké mají jeden z nejsilnějších skusů mezi suchozemskými savci, je podobný hrochům, medvědům hnědým nebo lvům. Ani jejich fyzická síla by se neměla podceňovat. Pandy jsou velmi rychlé, mrštné, umějí také skvěle šplhat a plavat. Rozhodně nejsou tak nemotorné, jak se řada lidí domnívá, když sleduje videa natočená v zoologických zahradách. A nejsou ani líné, i když tak vypadají, když se krmí. To totiž dělají zásadně vsedě nebo vleže.

Pandy velké chová jen devět evropských zoo. Z České republiky je nejblíž vídeňský Schönbrunn a zoo v Berlíně. Všem zoo, které začaly s chovem pand, raketově stoupla návštěvnost.

Související

Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně
Zahraniční Fauna

Do Washingtonu se vrátí pandy

panda
Zahraniční Fauna

Pandy se vrací z USA do Číny. Brzy vyprší smlouva i skotské zoo

2. kontrola-panda-červená-Ailurus-fulgens-fulgens-3-7-2023-km (21)-upr-mini
Ostatní Fauna

Chlupatá roztomilost: V plzeňské zoo se narodila panda červená

panda-3811734_1280
Ostatní

V jihokorejské zoo se narodila první pandí dvojčata