Nejobávanější v Evropě. Před 90 lety vzniklo Gestapo

Činnost Gestapa trvala jen dvanáct let, jeho otisk do historie je ale hluboký. Německá tajná policie vznikla přesně před devadesáti lety, 26. dubna 1933.

gestapo

Nejznámnější šéf Gestapa Heinrich Himmler (vlevo) a jeho zakladatel Hermann Göring
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Nejznámnější šéf Gestapa Heinrich Himmler (vlevo) a jeho zakladatel Hermann Göring
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Za druhé světové války rozsévala německá tajná policie Gestapo strach po všech územích okupovaných Třetí říší. Přestože její kořeny leží u pruské státní policie, s nástupem Adolfa Hitlera do funkce říšského kancléře počátkem roku 1933 se začalo pracovat na překotné reorganizaci této složky. 26. dubna 1933 vznikla nová policie, která měla za úkol, zatím jen na německém území, aktivně vyhledávat, zajišťovat a případně rovnou likvidovat osoby, které by mohly ohrozit chod Německé říše. Jejím zakladatelem se stal vysoký nacistický pohlavár Hermann Göring.

Jestliže státní policie dodržovala, alespoň na oko, zákony Říše, Gestapo mělo pravomoc kohokoliv zatknout a odeslat do koncentračního tábora bez soudního příkazu. Gestapo tak stíhalo domnělé nepřátele Říše z řad politických konkurentů, třeba komunistů, reakcionářů a liberálů, ale i příslušníky církve, Svobodných zednářů, Židů či sympatizantů znepřátelených zemí. Nejznámější represivní operací gestapa byla akce Nacht und nebel, Noc a mlha. Na osobní Hitlerův rozkaz z 12. prosince 1941 se mělo gestapo vypořádat s odbojovými skupinami na okupovaných územích metodou únosu osob uprostřed noci a jejich zmizení bez jakýchkoliv informací příbuzným.

Gestapo zaniklo s pádem Třetí říše 8. května 1945. To už byl po smrti i jeho poslední šéf Heinrich Müller, který zemřel 1. května za dosud nevysvětlených okolností, jeho tělo skončilo v masovém hrobě na židovském hřbitově v Berlíně.

Autor: Jan Skala

Související

2768700
Film a TV Výročí

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli

profimedia-0903138545
Domácí

Pyrotechnici odpálili pumu v Litvínově. Škody by měly být minimální

profimedia-0901608829
Domácí

Do výbuchu zbývají minuty. Chemička je prázdná, hasiči vozí pytle s pískem

Nastupeni_povstalci
Zahraniční Výročí

Povstáním si Slováci zachránili tvář. Velký úspěch však nezaznamenalo