pátek 17. května 2024

Nejlepším světlým ležákem je Gradus

Zubr Gradus vyhrál soutěž o nejlepší světlý ležák roku 2023.

Zubr Gradus

Zubr Gradus
Zdroj: Pivovar Zubr

  • Zubr Gradus
  • Zdroj: Pivovar Zubr

Pivovar Zubr může slavit. Jeho Zubr Gradus vyhrál cenu o nejlepší světlý ležák roku 2023. Celkem už má na kontě Gradus čtrnáct ocenění. Třiadvacátý ročník degustační soutěže České pivo ocenil nejlepší piva za rok 2023, a to v šesti kategoriích. Zatímco kategorii světlého ležáku vyhrál pivovar Zubr, tak v rámci jedenáctek získal post Velkopopovický Kozel 11. Jako nejlepší desítku alias světlé výčepní pivo odborníci označili Litovel Moravan.

Porota tvořená z pivovarníků, pedagogů a odborníků z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce hodnotí především senzorické vlastnosti piva, konkrétně vzhled, barvu, chuť, vůni a texturu. „Smyslem degustační soutěže České pivo 2023 je podporovat kvalitu a jedinečnost českého piva, a vyzdvihnout produkty, které patří ke špičce domácí produkce,“ řekl k výsledkům soutěže Tomáš Slunečko, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

V rámci neochucených nealkoholických piv porazilo Birell hořké nealko od Krušovic. Na druhém a třetí místě v kategorii nejlepší ležák se umístily Konrad 12° a Bernard Sváteční ležák 12.

Autor: Šimon Mitro

Související

Velkopopovický pivovar
Domácí Pivo

Kozel slaví 150 let. Velkopopovický pivovar zve na oslavy

Budějovický Budvar
Ekonomika Pivo

Budvar uvařil nejvíce piva v historii. Tržby rostou

pivo Bělorusko
Zahraniční Pivo

Nejlevnější pivo čepují v Minsku, nejdražší naopak v Reykjavíku

Budweiser
Světové dny Pivo

Den piva