Rovných 47 procent Čechů pěstuje potraviny u sebe na zahradě a dalších sedm procent se věnuje pěstování na balkóně. Uvádí tak šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nejčastěji se Češi věnují pěstování, aby získali zdravé a čerstvé potraviny (25 %) a ušetřili (19 %). Pro 15 procent dotázaných je to také jejich hobby.
Více než dvě třetiny (69 %) lidí část své produkce darují nebo vyměňují s někým jiným. Nejběžnějším způsobem získávání domácích potravin je od členů rodiny (55 %) a od přátel (50 %). Pokud jde o nakládání s bioodpadem, většina lidí používá hnědé popelnice (57 %), a téměř polovina kompostuje bioodpad na zahradě (47 %).
Kromě pěstování se průzkum dotazoval i na sbíraná hub či chov užitkových zvířat. Ze šetření vyplývá, že v sezoně rovná třetina Čechů chodí sbírat houby, lesní plody nebo byliny a 12 procent se věnuje chovu domácích užitkových zvířat.