středa 1. května 2024

Nečekaný objev! Picasso ukryl ve svém obrazu malého pejska

Překvapivý nález hlásí newyorské muzeum. Na obraze Pabla Picassa objevili malého pejska s červenou mašlí, kterého se umělec na poslední chvíli rozhodl zamalovat černou barvou. Jde nejspíš o rasu kavalír King Charles španěl.

picasso

Vizualizace toho, jak by skrytý pes vypadal, na základě speciální rentgenové techniky.
Zdroj: CNN

  • Vizualizace toho, jak by skrytý pes vypadal, na základě speciální rentgenové techniky.
  • Zdroj: CNN

Ukrýval se tam 123 let, teď ho pomocí speciálního rentgenu objevili konzervátoři Guggenheimova muzea v New Yorku. Řeč je o malém pejskovi s červenou mašlí zakrytém pruhem černé barvy na slavném Picassově obraze Le Moulin de la Galette, který zobrazuje sál plný tanečníků. V popředí je stůl, u kterého sedí hosté, jedním z nich měl být původně i ten čtyřnohý. Podle vrchní konzervátorky obrazů Julie Barten je velmi podobný rase kavalír King Charles španěl.

Důvodem proč se malíř rozhodl obraz nejspíš na polední chvíli pozměnit, by podle odborníků mohlo být to, že zvíře působilo jako rušivý prvek celého díla. „Ukradlo by to show. Zakrytí psa umožňuje divákům pozorněji se dívat na všechny ty úžasné postavy v kompozici a zažít prostor slavného tanečního sálu různými způsoby,“ řekla konzervátorka. Malé změny v malbách přitom nejsou u Picassa nic výjimečného. Obraz tanečníků z roku 1900 ale ukazuje to, že malíř takto tvořil už od úplného začátku.

Dílo je jedním z deseti obrazů na výstavě s názvem Mladý Picasso v Paříži. Ta je jednou z více než 50 výstav a akcí, které se letos odehrají po celém světě k připomínce půlstoletí od umělcovy smrti v roce 1973.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

Vizualizace nového mrakodrapu v New Yorku
Ostatní Architektura

Panorama New Yorku se změní. Nový mrakodrap bude stát na Páté Avenue

image150
Domácí

Plzeňská zoo přišla o tank, přestěhuje se do nového Pattonova muzea

images (7)
Krimi

Policisty napadl agresivní muž, pak je pokousal jeho pes

pejskař
Světové dny Fauna

Den psích objetí