neděle 29. září 2024

Nákupem pamětních mincí lidé podpoří opravu Larischovy vily

Limitovanou edici šesti pamětních mincí připomínajících klíčové události od seskoku paraskupin Silver A, Silver B a Anthropoid až po popravy na pardubickém Zámečku si může zakoupit veřejnost. Peníze poputují na opravu Larischovy vily.

Jedna ze šesti pamětních mincí vydaných při příležitosti 80. výročí od heydrichiády.

Jedna ze šesti pamětních mincí vydaných při příležitosti 80. výročí od heydrichiády.
Zdroj: Pardubický kraj

  • Jedna ze šesti pamětních mincí vydaných při příležitosti 80. výročí od heydrichiády.
  • Zdroj: Pardubický kraj

Při příležitosti 80. výročí od heydrichiády vydal Pardubický kraj ve spolupráci s Československou obcí legionářskou sadu šesti pamětních mincí. Ty připomínají klíčové od seskoku paraskupin Silver A, Silver B a Anthropoid až po popravy na pardubickém Zámečku neboli Larischově vile.

Heydrichiáda se řadí jednoznačně mezi nejsmutnější období v našich novodobých dějinách. V rámci vzpomínkového roku jsme také vydali limitovanou edici pamětních mincí s vyobrazením klíčových událostí období heydrichiády. Jedná se tak o sadu šesti zcela unikátních mincí, kterých nyní prostřednictvím Československé obce legionářské a Východočeského muzea v Pardubicích nabídneme do prodeje 200 kusů, a to za cenu 1100 korun za sadu. Všechny prostředky z prodeje mincí budou využity Československou obcí legionářskou na rekonstrukci Larischovy vily,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Novorenesanční Larischova vila stojí v Pardubicích od druhé poloviny 19. století. Budova je spojována s koncem druhé světové války, kdy na jejím prostranství bylo popraveno během dvanácti dní 194 českých občanů z Pardubic a okolí.

Sadu mincí bude možné pořídit prostřednictvím e-shopu na internetových stránkách Východočeského muzea v Pardubicích nebo přímo na pokladně muzea. Prodej byl zahájen 15. prosince.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Pardubický kraj

Související

459412504_10161087483079219_6345409652675667534_n
Domácí

Pardubice i Plzeň pojedou po staru. Jen ti Piráti už u toho budou chybět

nehoda
Domácí

Za posledních 14 let došlo ke čtvrt milionu nehod nákladních vozidel

Parní vlak v Dolní Lipce.
Domácí Tipy na výlety

Dolní Lipka ožije parními vlaky

profimedia-0901600226
Domácí

Dašice mají hotový obchvat