sobota 27. července 2024

Nagano: Před 26 lety vypuklo v Česku hokejové šílenství

Zlato ze zimní olympiády v Japonsku probudilo v Češích vlastenectví.

oslavy Nagana

Oslavy na Staroměstském náměstí v Praze.
Zdroj: facebook.com

  • Oslavy na Staroměstském náměstí v Praze.
  • Zdroj: facebook.com

Otevíráme zlatou bránu olympijského turnaje! Jsme olympijští vítězové!“ Kdo by si nepamatoval legendární euforickou hlášku sportovního komentátora Roberta Záruby, když Česká republika přesně před 26 lety zdolala ve finále zimní olympiády v Naganu favorizované Rusko 1:0 gólem obránce Petra Svobody.

Byla neděle 22. února 1998, 5:45 ráno a miliony Čechů přilepených k obrazovkám hltaly zápas o zlato. Tým kolem neprůstřelného Dominika Haška, geniálních útočníků Jaromíra Jágra nebo Vladimíra Růžičky a pod taktovkou legendárního kouče Ivana Hlinky na cestě do finále porazil oba zámořské výběry a ve finále i sbornou.

Jednalo se o první zlatou medaili v kolektivním sportu od rozdělení Československa, navíc na olympiádu poprvé mohly největší hvězdy slavné NHL, která se kvůli turnaji století přerušila. Češi tak museli bránit mimo jiné nejproduktivnějšího hráče historie NHL Waynea Gretzkyho.

Zlatá medaile spustila lavinu národní hrdosti, Česká republika se ponořila do bujarých oslav, lidé vyvěšovali vlajky, nosili dresy i trikolory, desetitisíce fanoušků vítaly hokejisty na Staroměstském náměstí. 

Odkaz Nagana žije dál a odráží se i v kultuře. Před rokem měl premiéru snímek režiséra Dana Pánka Děti Nagana, který se odehrává právě v době zlaté euforie, kdy parta kluků vzhlíží ke svým hokejovým hrdinům.

Autor: mš

Související

Kypr
Zahraniční Výročí

Turecká invaze na Kypr začala před 50 lety

Anglický navigátor Matthew Flinders
Zahraniční Výročí

Muž, který pojmenoval Austrálii. Před 210 lety zemřel navigátor Flinders

3c668fec-5274-42e8-9200-fb7635ad007e
Hudba Výročí

Měl šanci obsadil Gottův trůn. Chladil zemřel předčasně před 40 lety

1280px-Jeff_Beck_Chelsea_2018
Hudba

Jeff Beck by se dnes dožil osmdesátky. Oslavy zrušila loni osudná meningitida