sobota 21. září 2024

Nadměrné užívání smartphonů vede u teenagerů k nespavosti, úzkostem a depresím

Dvě nové studie ukázaly, že nadměrné užívání smartphonů u teenagerů vede k vyšší pravděpodobnosti úzkostí, depresí a nespavosti.

mobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Karolina Kaboompics

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Karolina Kaboompics

Teenageři, kteří mají problémy s nadměrným užíváním smartphonů, častěji trpí úzkostí, depresí a nespavostí, jak vyplývá ze dvou nových studií provedených na školách ve Spojeném království. Vědci z King's College v Londýně zkoumali odpovědi 657 teenagerů ve věku 16 až 18 let a 69 dětí ve věku 13 až 16 let. Studie ukázaly, že 18,7 procent starších teenagerů a 14,5 procent mladších teenagerů uvedlo, že trpí problémovým užíváním smartphonů.

Problémové užívání smartphonů je pojem, který popisuje vzorec užívání, jež sdílí určité podobnosti s behaviorálními závislostmi, jako je například problémové hraní hazardních her,“ uvedla spoluautorka studie doktorka Nicola Kalk z King's College. Teenageři s problémovým užíváním smartphonů častěji upřednostňují používání telefonu před jinými významnými činnostmi nebo spánkem, ačkoli si jsou vědomi negativních důsledků. Tento vzorec chování se projevuje ztrátou kontroly nad používáním telefonu a pocitům úzkosti, když nemohou být u svého zařízení.

Jedna ze studií, publikovaná v časopise Acta Paediatrica, zjistila, že teenageři ve věku 16 až 18 let s problémovým užíváním smartphonů mají dvakrát vyšší pravděpodobnost úzkostí a třikrát vyšší pravděpodobnost depresí oproti těm, kteří tento problém nemají. Druhá studie, publikovaná v časopise BMJ Mental Health, zjistila, že téměř polovina teenagerů ve věku 13 až 16 let s problémovým užíváním hlásila úzkosti a více než polovina příznaky deprese. „Naše studie ukázaly, že problémové užívání smartphonů je spojeno s úzkostí, depresí a nespavostí ve dvou různých věkových skupinách adolescentů,“ uvedl profesor lékařské statistiky Ben Carter z King's College, hlavní autor obou studií.

Autor: Šimon Mitro

Související

čtení
Světové dny Knihy

Den e-knih

data
Domácí AI

Největší technologický hub ve střední a východní Evropě bude stát ve Zbraslavi

clean-1706439_1280
Domácí

Češi si neváží povolání poslance, uklízečky a kněze

woman-1979272_1280
Domácí

Společné večeře jsou důležité pro dvě třetiny Čechů, i když je na stole stále totéž