pátek 18. října 2024

Na vysokých školách studuje přes 300 tisíc studentů

V loňském roce poprvé studovalo zdravotnické obory na vysokých školách více osob než obory technické.

Vysoké školy

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Na konci loňského roku studovalo na vysokých školách v Česku přes 304 tisíc studentů. Většina se vzdělává na některé z 26 veřejných vysokých škol. Pouze 28 tisíc studentů loni studovalo na některé z 32 soukromých vysokých škol.

Nejvíce studentů dochází na Univerzitu Karlovu v Praze (50 tisíc), Masarykovu univerzitu v Brně (32 tisíc) a Univerzitu Palackého v Olomouci (23 tisíc). V posledních třech letech studuje v Česku vysoké školy o čtvrtinu více žen než mužů. Loni studovalo na vysokých školách o 33 tisíc žen více než mužů.

Vendula Kašparová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ v tiskové zprávě uvedla, že největší pokles studentů postihl technické obory a naopak růst vykázala skupina oborů v oblasti zdravotní a sociální péče a také v oblasti přírodních věd, matematiky a statistiky. „Zdravotní a sociální péči v minulém roce studovalo 39,4 tis. osob, tj. o 12 % více než v roce 2010,“ řekla Kašparová.

Počet cizinců na českých vysokých školách roste v průměru o desetinu ročně. V roce 2021 u nás studovalo některou z vysokých škol 52 109. 25 % bylo slovenské státní příslušnosti, 16 % ruské a 9 % ukrajinské. Před dvaceti lety bylo na vysokých školách pouze necelých deset tisíc cizinců.

Na rozdíl od počtu studentů, počet absolventů vysokých škol v Česku nadále klesá. Loni absolvovalo vysokou školu v ČR 60 547 studentů. To je o 2 400 méně než v předcházejícím roce a o třetinu méně než před deseti lety.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

Pořadem Jak (si) vybrat střední školu provází herečka Anna Michalcová
Domácí Školství

ČT poradí žákům s výběrem střední školy

profimedia-0915900916
Domácí Školství

Nový obor Lyceum by měl ulevit přetíženým gymnáziím

dobrovolníci
Domácí

Počet neziskovek v Česku klesl. Zaměstnanců však přibylo

třída
Domácí Školství

Platy učitelů se zvýší o sedm procent