neděle 12. května 2024

Na Valašsku bude veselo. Tamní král Bolek Polívka slaví čtyřiasedmdesátiny

Valašský král, jak sám sebe kdysi ve svém pořadu Manéž Bolka Polívky nazval tento herec, dnes slaví 74. narozeniny. Do důchodu se však nechystá.

Bolek Polívka ve filmu Srdce na dlani (2022)

Bolek Polívka ve filmu Srdce na dlani (2022)
Zdroj: CinemArt

  • Bolek Polívka ve filmu Srdce na dlani (2022)
  • Zdroj: CinemArt

Bohumil Stejskal, major Václav Plíšek, Valašský král, to všechno a mnohem více je jeden z nejznámějších českých herců Boleslav Polívka. Tento vizovický rodák si dnes připomíná, a to v plném pracovním nasazení, čtyřiasedmdesát let od chvíle, co spatřil světlo světa. Je tomu rovněž už také skoro šedesát let, co mu uhranulo divadlo, kterému se ještě coby náctiletý začal věnovat a kde si vytvořil svůj specifický styl klauna, který je uznávaný i v řadě zahraničních zemí. I když groteskní žánr postupně s věkem opouštěl, stále jsou nejpamátečnější jeho komediální role, mezi jejichž vrchol patří hlavní úloha milionáře-dědice Bohumila Stejskala ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág.

První velkou pozornost na sebe Polívka strhl v roce 1987 ve snímku Šašek a královna, v němž se sešel s jednou ze svých manželek Chantal Poullain. Vysoce ceněná je jeho role faráře ve snímku Zapomenuté světlo, za níž dostal cenu Českého lva, či příspěvky do filmů Musíme si pomáhat, U mě dobrý nebo Muži v naději. Na televizních obrazovkách v posledních letech nejvíce proslul jako zkušený major pražské kriminálky Václav Plíšek v seriálu Případy 1. oddělení.

Přestože dnes už má Polívka důchodový věk, pracovní nasazení jej stále neopouští. Jen během loňska se objevil v šesti filmech.

Autor: Jan Skala

Související

Bernard Hill v trilogii Pán prstenů.
Film a TV

Zemřel král Rohanu z Pána Prstenů. Hillovi bylo 79 let

Audrey Hepburn ve filmu Sabrina (1954)
Film a TV Osobnosti

Krásnější než Monroe. Před 95 lety se narodila Audrey Hepburn

Robert De Niro ve posledním filmu Sergia Leoneho, Tenkrát v Americe (1984)
Film a TV Osobnosti

Před 35 lety zemřel velikán filmu, Sergio Leone

Russel Crowe a Djimon Hounsou ve filmu Gladiátor (2000)
Film a TV Osobnosti

Jeden z nejznámějších herců afrického původu slaví 60