čtvrtek 19. září 2024

Na Šumavě utrhl lyžař lavinu

Masa sněhu mladého lyžaře částečně zasypala. Mladík si ještě sám stačil zavolat pomoc horských záchranářů. Dostat se z laviny ale nedokázal.

Horská služba

Horská služba
Zdroj: Horská služba

  • Horská služba
  • Zdroj: Horská služba

Na Šumavě jsou pády lavin poměrně vzácné, přesto se jich při běžné zimě každoročně několik uvolní. Lavina se při sjezdu mladého lyžaře uvolnila v oblasti Černého jezera. „Na místě bylo kolem metru sněhu, v návějích ještě více. Terén jako takový je velmi nepřístupný a nebezpečný. Muž byl v dobrém zdravotním stavu, ale bez lyží nebyl schopen se z prostoru dostat,“ uvedl jeden ze zasahujících záchranářů.

Mladík tak ze závalu vyvázl nezraněn. Vše se odehrálo v přísně chráněné přírodní rezervaci, kde lyžař neměl co dělat. „Pro kvalitní zásah Horské služby v těchto NO GO zónách je rozhodující terén perfektně znát. Je velmi složitě přístupný a profil je velmi členitý. Bez jeho znalosti je tam pohyb nejen pro turisty, ale i pro záchranáře nebezpečný. Turisté by se samozřejmě neměli pohybovat tam, kde nemají, ale když už se to stane, Horská služba musí zasahovat rychle, profesionálně a bezpečně i pro zasahující záchranáře,“ vysvětluje náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Horská služba Šumava

Související

459327191_945345440970609_4524248670764683141_n
Domácí

Alpy, Šumava, Krkonoše. V nížinách listopadové počasí, na hřebech tuhá zima

free-photo-of-houby-rust-porcini-muchomurka
Domácí

Deště by mohly pomoci houbám. Začnou růst pravděpodobně už za týden

povodně 2002
Domácí Aktualizujeme

Hladiny toků hlásí první a druhý povodňový stupeň, na Šumavě sněžilo

00_2633_Nationalpark_Bayerischer_Wald_-_Wolf-Freigelände
Domácí

Šumavský Falkenstein opravuje vlčí výběh. Ten znovu otevře v listopadu