Běžný člověk podle britské studie vyprodukuje v období Vánoc až 23krát více skleníkových plynů, než v jiné běžné dny. Více než 90 procent z nich způsobí dárky. Každý průměrný člověk jich koupí kolem dvaceti. Obaly a vánoční papíry naší planetě také nic dobrého nepřidají. Na druhém místě je cestování. V období Vánoc se lidé vice, než kdy jindy navštěvují. Ať už jde o jízdu autem, nebo letadlem, obě dvě varianty produkují také uhlíkovou stopu. Třetí místo obsadila vánoční výzdoba a stromky. Na zvýšené uhlíkové stopě se podílí i vánoční menu. Více než jídlo produkuje překvapivě větší množství skleníkových plynů alkohol jako je pivo a víno.
Na Štědrý den vytváříme obrovskou uhlíkovou stopu
Lidé čím dál více zapomínají na pravý smysl Vánoc a oddávají se v tomto svátečním čase spíše hodování a utrácení peněz. Možná to mnohé překvapí, ale přehršel jídla, dárků a cestování negativně ovlivňuje naši planetu.
Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Markus Spiske
- Ilustrační foto.
- Zdroj: Pexels / Markus Spiske
Související
Prodejci kaprů musí včas nahlásit stánky
Státní veterinární správa připomíná prodejcům vánočních kaprů povinnost nahlásit prodejní místo nejméně sedm dní před začátkem prodeje. Seznam registrovaných stánků je veřejně dostupný online a lidem pomáhá naplánovat nákup štědrovečerní ryby.
- 1 minuta čtení
Itálie získala jako první země na světě ocenění své kuchyně od UNESCO
UNESCO zapsalo italskou kuchyni na seznam nehmotného kulturního dědictví. Itálie tak získala jako první země na světě ocenění za své kulinářské umění jako celek.
- 30 sekund čtení
Adventní náladu pomůže navodit vůně nebo koledy
Současné počasí příliš adventní a vánoční atmosféry nepřináší.
- 30 sekund čtení
Rozsvícený Betlém symbolizuje naději. Vánoce se vrací po dvou letech
Vánoce v Betléme se vrátí do normálu. Po dvou letech temnoty se na tamním náměstí znovu rozsvítil vánoční strom.
- 1 minuta čtení